Коронавирус или май пак за много пари става дума

Коронавирус или май пак за много пари става дума

https://cdn.bfm.ru/news/maindocumentphoto/2020/02/29/med.jpg

Световната здравна организация (СВО) повиши оценката на заплахата от заразяване с коронавирус до „много висока“ – последната степен преди да се обяви пандемия. Този термин е от гръцки произход и е образуван от две думи: „всички“ и „хора“. С него се определя ситуация, в която от инфекция се заразяват много хора. За разлика от добре познатите инсулт, инфаркт, рак, диабет и пр., които се появяват без външен фактор, то при пандемията има такъв възбудител – непознат вирус, срещу който нямаме имунитет. В своето развитие човечеството често се е срещало с нови възбудители – като чума, вариола, морбили, туберколоза, малария и пр. А както е тръгнало скоро ще имаме и най-свежа пандемия – тази, която ще е предизвикана от коронавирусът. Той вече напусна територията на Китай и бодро пое по пътищата на света.

Епидемиолози предупреждават: срещата ни с този вирус вече е почти неизбежна, въпросът е кога точно ще се случи. По данни от 01.03. общото число на заразените в света достигна около 87000 души, а на оздравелите – 42618. Коронавирусът вече е в 54 държави. При това от Китай съобщават за увеличаване броя на хората, които повторно се заразяват от COVID-19 (corona virus disease 2019 – заболяване, което е причинено от коронавирус 2019).

Държавите предприемат мерки за да ограничат разпространението му. В щата Вашингтон (САЩ), където е установена първата смърт от коронавирус, властите вече въведаха извънредно положение. В Япония се готвят да отменят Олимпийските игри в Токио, които трябва да започнат на 24 юни. Това ще се случи за четвърти път в историята на игрите – преди те са били отменяни през 1916, 1940 и 1944 заради войните. В Швейцария най-вероятно няма да се състои популярният Женевски автосалон, който трябваше да бъде открит на 5 март и да продължи до 15 март. Това едва ли ще спре  победоносното шествие на коронавирусът – предизвиканата от него епидемия се развива стремително и глобално.

Но това, което за едни е беда, за други е възможност да се спечелят страшно много пари. Този, който произведе и излезе на пазара с ваксина против коронавируса, го очакват много милиарди долари чиста печалба.

Но печелят и то не малко и онези, които са поели ангажимент да търсят тази ваксина. Просто парите, които се отделят днес от държави и частни фондове за това никак не са малко. В САЩ правителството поиска от Конгреса да отпусне допълнително 1,25 милиарда долара за борба с коронавируса, включително за разработване на ваксина и терапевтици за лечение от него. Националният институт по здравеопазване работи с биотехнологична компания Moderna за разработването на ваксина, използвайки сегашния щам на коронавируса, съобщи  CNBC.

https://newsmakers.com.ua/wp-content/uploads/2020/01/koronavirus.jpg

Германия отдели вече 90 милиона евро за разработване на ваксина против коронавируса. Коалицията за иновации за борба с епидемии (CEPI) даде 9 милиона долара за същата цел на компанията Inovio Pharmaceuticals, милиони долари тя предостави и на Moderna.На практика сега са запретнали  ръкави и действат всички познати имена във фармацевтичният бизнес – компании като  Sanofi, Johnson & Johnson, Novavax,  Gilead, Novartis  и др. А онази от тях, която първа предложи такава ваксина, ще получи 30 милиона долара от швейцарски фонд, създаден за борба с коронавируса.

Има ли паника, се откриват невероятни възможности за какви ли не далавери, вършени от държавни чиновници до фармацевтични тарикати. Не зная дали си спомняте за т.н. свински грип, който предизвика нов щам на грипния вирус H1N1. Това се случи преди около десетилетие – през 2009 г., когато огнища на заболяването първоначално се появиха в Мексико, САЩ, Канада. СЗО заговори за заразяване на около една пета от човечеството, за около 575000 починали от него, за страхотна опасност за населението в света. Паниката бе невероятна и много правителства се юрнаха да купуват ваксина срещу вирус H1N1. Само една Германия хвърли за това близо 240 милиона евро. Минаха месеци и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) одобри твърде интересен анализ не експерти. В него се обвиняваше Световната здравна организация, правителства на европейски държави, институции на Евросъюза в действия, които са довели да прахосване на огромни суми пари и са се внушавали на населението необосновани страхове. А като имаме предвид устойчивото равнище на корупция в цяла Европа, то определено са припечелили и немалко висши чиновници…

Важно е да има паника. Ако си мислите, че работата на журналистите е  да ни информират, ще сгрешите – тяхната задача е да носят пари на своите работодатели.  А един от най-сигурните начини за това е, като ни плашат. Ето защо техните съобщения за коронавируса звучат кръвожадно, стряскащо, шокиращо. И денонощно ни облъчват с тях. Така възниква паниката, която блокира разума. А колкото по-голям е броят на хората, престанали да мислят, толкова повече пари ще спечелят фармацевтичните корпорации и корумпирани от тях държавни чиновници. Ще расте и потока от реклами към медиите, следователно и банковите сметки на собствениците им ще набъбват още повече.

Внимателният прочит на информацията, с която е претъпкано днес публичното пространство свидетелства, че голяма е вероятността коронавирусът трайно да влезе в живота ни – да стане сезонен, както грипа и да забравим за него в топлите месеци. А после отново да ни навести, когато дойде късната есен и зимата.

Затова да изпадаме в паника от вероятността, че може да се заразим от него не си струва. По данни на СЗО всяка година сезонната епидемия от грип убива до 670000 души в света. А за изминалите два месеца от появата на коронавирусът общо са починали  2980 души от заразените – най-вече възрастни, с хронични заболявания, с разбит имунитет, едва кретащи мъже.

https://www.nj.com/resizer/SQID8hWHQ88xQRJebuWLM2jJsKM=/1280x0/smart/arc-anglerfish-arc2-prod-advancelocal.s3.amazonaws.com/public/MYHMEDFTRNFAJG467TSYPKRTYA.jpg

Да се притесняваме за коронавируса означава да пропускаме твърде много неща от живота, които при това са безкрайно по-съществени, а и по-хубави. Трябва да сме реалисти: това нито ще е първият, нито последният натрапник, с който ще си имаме работа по-рано или по-късно. Тепърва къде по-заплашителни от него ще се раждат и разнасят по света от безброй пътешестващи по  различни мотиви наши съвременици. Това е неизбежно – човечеството само си го причинява, като безотговорно и цинично се отнася към околната среда.

И при срещата си с коронавирусът ние имаме възможността да се окажем в една от три възможни групи, в които попада човечеството. Първата – той ще дойде и ще си замине, без дори да усетим дори, че ни е бил на гости. Втората – ще ни поразтърси, но ще се справим с него. Третата – ще се окаже фатален, защото вероятно ще е последният фактор, който ще довърши и без това съсипаното ни от какви ли не трусове здраве.

В коя от тези три групи ще се окажем при срещата си с коронавируса, едва ли ще зависи от това дали ще бъде открита или не ваксина срещу него. Нито пък от хората с белите престилки и безбройните илачи, с които са отрупани рафтовете на аптеките. Та бащата на медицината – Хипократ, преди повече от 2500 години е написал: „Колкото по-малко са лекарствата за болния, толкова по-добре“.

Това ще зависи единствено от нас – от начинът ни на живот. От това как и с какво се храним. И намираме ли време всеки ден да сме физически активни. Дали имаме елементарна здравна грамотност и не само сме чували, но отвреме-навреме си мием и ръцете преди ядене.

Само от нас и от никой друг ще зависи да сме бодри, енергични, да се радваме на хората, които обичаме и ценим.

И на всяка нова сутрин, която Всевишният ни дарява.