Кралят на плодовете: част 1

Кралят на плодовете: част 1

 

 

 

Появил се е три хиляди години преди новата ера. Познат е бил на древните египтяни и евреи, на персите – основната етническа група в днешен Иран. Наричали са го крал на плодовете – вероятно, защото тогавашните владетели са го наподобявали в короните си. Нарът (зърниста ябълка – malum granatum) е бил смятан за символ на благосъстояние и разкош, показател за мястото на човека под слънцето.

И в Библията на него е отредено почетно място – “райската ябълка”, с която Ева съблазнява Адам, е била всъщност нар. За евреите нарът е дървото на истината, а семената му – 613 според тях, колкото заповедите на Мойсей, са символ на почтеността.
Но това, което нас ни занимава в случая, е лечебната сила на този плод. А в това отношение нара наистина е вълшебник!

Неслучайно в древността той е бил символ както на плодородие, така и на вечен живот. Затова в Египет умрелите са били погребвани заедно с плодове нар – това е символизирало надеждата за спасение и възвръщане към живота. А гърците са вярвали, че нара се е появил от кръвта на Дионис – бога на умиращата и възраждащата се природа, на виното, лозарството и веселието.


Целебните му свойства са описвани още в древноиндийски манускрипти. Бащата на медицината – Хипократ (460 пр.Хр. – 370 пр.Хр.) е използвал сок от нар при стомашни заболявания. Кожата на плода е препоръчвал за лекуване на рани и против дизентерия.
Днес със съвременните методи и технологии за изследване, учени от цял свят потвърждават препоръките на древните лечители за използване на нара за лечебни цели. И не само това, но се откриват и нови, неподозирани възможности на краля на плодовете да укрепва здравето ни.

Лечебните свойства на нара могат да бъдат обяснени най-вече с високото съдържание в него на витамините А, В1, В2, В6, С, както и на множество полезни микроелементи – магнезий, манган, фосфор, калий, желязо… По концентрация на антиоксиданти свежия сок от нар превъзхожда дори червеното вино! Това го прави плод №1 в битката с нашите врагове – свободните радикали.


Нарът е високоефективно противораково средство. Известно е, че той защитава организма ни от радиация. А учени от Калифорнийския университет установиха, че сока от нар възпрепятства образуването на метастази при рак на гърдата например. Други проучвания показват, че чаша сок от нар на ден помага да се забави ръста на злокачествен тумор при болни от рак на простатата. Експерти твърдят, че всекидневния му прием им позволява да живеят много по-дълго, както и да отсрочат провеждането на химиотерапия, която има и тежки странични последици.

Този ефект на нара се проявява благодарение на съдържащите се в него изофлавони и антиоксиданти, които имат силно противовъзпалително въздействие. Предполага се, че позитивния ефект е свързан не с конкретна съставка на сока от нар, а с тяхната цялостна комбинация.
Нарът е чудесно и ефективно профилактично средство против сърдечносъдови заболявания.

В нара се съдържат в големи количества биофлавоноиди – активни антиоксиданти, които защитават клетките ни от увреждания. Те ни помагат срещу сърдечен пристъп и инсулт, като не позволяват да се образуват наслоения в съдовете ни. Поддържат равнището на захарта и холестерола в нормата.
Стресът ни обкръжава отвсякъде. И всичко онова, което ни помага да го снемаме, е добре дошло. А нара може да прави точно това – още средновековните лекари са го ползвали като успокояващо средство при нервна възбуда и гняв.

Сокът от нар ще ни съдейства, ако ни е дошла на гости безсъница, неврастения, депресия. А белите обвивки на зърната е по-добре да не изхвърляме – ако ги изсушим и съхраним, ще можем по-късно да ги добавяме в чая си. И тогава напитката ни ще получи още едно полезно свойство – ще успокоява нервната ни система, ще премахва тревогата и напрежението в нас.
Подобен ефект имат и смляните костички от зърната – щипка от тях можем да добавим в храната си, ако ни боли главата или сме станали прекалено раздразнителни.