Красиви, независимо от датата ни на раждане: част 2

Красиви, независимо от датата ни на раждане: част 2

Спортът е незаменимо противодействие на остаряването на организма. Той ни подарява сила, гъвкавост, издръжливост, укрепва цялостно здравето ни. И така ни подмладява. Вероятно ви е известно, че на всеки десет години показателите за работа на сърдечно-съдовата система на човека се влошават. Но това въобще не се отнася за хората, които активно спортуват – всички системи на тялото им работят в синхрон и ефективно, като осигуряват кислород до всяка клетка на организма.
Хората, които мързелуват, седят пред различни екрани, остаряват средно с десет години по-рано, отколкото техните активни връстници. Това твърдят британски учени от Кралския колеж в Лондон (King’s College London), който е част от Лондонския университет. Те са изследвали 2400 двойки близнаци. И така са установили, че физически активните сред близнаците, са били по-млади и енергични от пасивните.

Причината е, че организма на неспортуващите хора е много по-чувствителен към възпаления и повреди на клетките под въздействието на кислорода. Докато физически дейните не само с лекота се справят със стреса, но забавят стареенето на клетките на организма си.
Американската театрална и филмова актриса, сценарист, режисьор и продуцент Хелън Хънт е родена е на 15 юни 1963 година. Носителка е на награди „Оскар“, „Сателит“, по четири награди „Еми“ и „Златен глобус“, номинирана е за „БАФТА“ и „Сатурн“.

Признава, че мрази диетите, а разчита на здравословното си хранене и на спорта, за да поддържа чудесната си форма. Приема минимум 5 пъти храна на малки порции на ден. Обожава суши, салати с пилешко месо, печена риба. Нейният девиз е да се наслаждава на това, което яде и да обича тялото си. Бяга, занимава се с йога, кара велосипед, сърфира, ходи много пеша.
Спортът ни помага да изглеждаме много по-млади от онези наши връстници, които предпочитат креслото или леглото пред него. Защо това е така, ни обясняват специалистите. Редовните, всекидневни занимания със спорт активират митохондриите, а точно тяхната роля за живота ни е от изключително значение: те доставят енергия на най-ниското възможно ниво – клетъчното.

Канадски учени от Института по проблемите на остаряването Бак, който влиза в университетския медицински център Макмастър в Хамилтън (Онтарио, Канада) установиха, че активните занимания със спорт възстановяват тези енергетични станции. Те са изследвали две групи: в едната са включили мъже и жени на възраст между 20 и 35 години, а в другата – между 65 и 70 години. Групата на възрастните се е занимавала активно със силови тренировки във фитнес център, докато младите хора от контролната група са лентяйствали. След половин година, направените изследвания са показали, че в групата на спортуващите, била възстановена активността на работата на митохондриите. Отслабването на тяхната дейност с годините се смята за една от основните причини за остаряването на човека. Изводът на учените: заниманията със спорт са подмладили възрастните хора.


Италиански учени също твърдят, че интензивните и продължителни физически натоварвания способстват за продължаване живота на клетките на човешкия организъм. Те са изследвали кръвта на любители на маратона и така са установили, че в нейния състав след бягане стават необикновени изменения на генетичния им баланс. Резултатът от това е, че се забавя темпото на работата на естествения природен механизъм апоптоза – процеса на програмирана клетъчна смърт.

Това означава, че редовните и активни занимания със спорт забавят процеса на стареене на организма и водят до удължаване срока на човешкия живот.
Ето защо, ако искате да бъдете винаги млади – спортувайте! Ако го правите активно и непрекъснато, никой няма да може да определи възрастта ви. И ще сте привлекателни, заредени с енергия, независимо от датата си на раждане.