Красиво е това, което е естествено

Красиво е това, което е естествено

 

Може би си спомняте публикацията ми в сайта в три части – “Очарователна на всяка възраст”. Основната идея, която защитавах в нея бе, че една жена може да бъде прекрасна на всяка възраст.
Ето още едно доказателство за верността и: Лин Слейтър. Доскоро тя бе позната в кръга на своите близки, приятели, колеги. Днес за нея знае света.
А всичко започна в деня, в който Лин на път за среща с приятелка минава покрай „Линкълн център“. Там се провежда поредната Седмица на модата в Ню Йорк. Припомням ви, че това е едно от основните събития в света на модата всяка година. То се организира през февруари, когато се показват колекции за сезона есен-зима и през септември – пролетно-летни тенденции. За първи път е проведена през 1943 година.


Фотографи, пристигнали от цял свят, се навъртали около „Линкълн център“ с надеждата, че щастието ще им се усмихне и ще могат да заснемат някое от светилата в модата. Един от тях забелязъл минаващата Лин и впечатлен от външността и, започнал да я снима. Незабавно тя била обкръжена от десетки негови колеги, които я приели за твърде важна личност от света на модата. Двама японски журналисти се добрали до Лин и започнали да и задават въпроси. Събрала се тълпа, която също снимала със смартфони и камери. Лин се объркала, но в този момент се появила приятелката и. Двете започнали да се смеят на възникналата ситуация. Приятелката и казала:
– Лин, та ти току що неочаквано стана икона на стила!
Думите и се оказали пророречески – скоро Лин наистина стана една от звездите в интернет. За нея узнаха милиони хора по света.


И сега най-любопитното: Лин е на 63 години. Професор е по социология в университета “Фордъм” в Ню Йорк, но проявява определен интерес към това, как трябва да изглежда един човек.
От три години тя поддържа свой блог за стил, под псевдонима Accident Icon. Идеята за него и хрумнала, след като не открила в интернет нито една модна страница, която да разглежда сериозно темата за стила на днешната възрастна жена. На тази, която живее своя обикновен градски живот.
Лин споделя:
– Невъзможно е да се намери блог за мода или списания, които да показват естетиката на градската, съвремена, интелектуална жена като мен, живееща интересен, но обикновен живот. И което е още по-важно – която добре и удобно да се чувства със себе си такава, каквато е…


Тя отбелязва, че има немалко жени, които с нарастване на годините им стават все по-консервативни. Те се страхуват да обличат ярки дрехи, да живеят активно, стремят се да не привличат вниманието към себе си. Докато при Лин е точно обратното.
Лин е противник на дискриминацията на човека заради неговата възраст (ейджизъм – от англ. egeism). Тя призовава жените да не следват лъжовни стереотипи, а да експериментират както с дрехите, така и с живота си.
И дава личен пример за това. Тя не се стреми да скрива годините си и не се бои да бъде ярка. Но за нейния стил въобще не може да се каже, че е ексцентричен или смешен. Тя не се бори с възрастта си, а я приема като нещо съвсем естествено. Не си боядисва косата, не прави пластични операции, не работи с фотошоп върху снимките си, които качва на блога си. Тя популяризира естествената женска красота:
– Някои казват  обличай се според възрастта си, дръж се съответно на възрастта си – споделя Лин. – А аз съм убедена, че това е още един начин, по който обществото се стреми да контролира жените. При мен този номер няма да мине!


И ни съветва:
– Ако вие се чувствате комфортно в своите дрехи, въобще не от значение на колко години сте!
Лин изглежда на възрастта на която е, но това ни най-малко не намалява привлекателността и очарованието и.
– Аз не вземам под внимание моята възраст, когато се обличам – казва Лин. – Днес границите на това, кой е и какво може да стане модно, са абсолютно илюзорни. И това е прекрасно!
Точно със своето естествено поведение, с бягството си от една разкрасявана реалност, тя покорява социалните мрежи.
Днес от Лин Слейтър се интересуват големи модни марки, списания… И тя с удоволствие работи за тях. Има договори с H&M и марки като Mango и Uniqlo, участва в проекта All Woman Project. Лин се превърна в истинска муза за дизайнери и е човека, в чиито съвети се вслушват над 140000 нейни последователи в мрежата.


Когато я питат за нейният личен стил, тя отговаря с усмивка:
– Моят личен стил е трудно да се опише. Той е минималистичен, провокативен, съблазнителен, авангарден… Но на първо място за мен е автентичността. Аз никога не се фотографирам в това, което няма да облека във всекидневния си живот. Понякога при избора на дрехи аз приемам рисковани решения, защото не веднъж съм се убеждавала: дрехата ми седи идеално, а на закачалката изглежда неугледно. И ако някоя модна тенденция не ви подхожда, не е задължително да я следвате, за да сте модерна. Експериментирайте с това, което на вас ви подхожда.

Лин Слейтър – една умна, стилна, образована, харизматична дама, навлязла в своето шесто десетилетие. Но много по-съвременна, отколкото са немалко дами на половината от годините и.

С мисленето и поведението си тя ни доказва, че най-голямата грешка е да загубиш интерес към това, което искаш да правиш, да не поддържаш физическата си форма и да си в плен на всевъзможни предразсъдъци. Ако не я правиш, то независимо от датата ти на раждане, ти пълноценно ще продължаваш да се реализираш на сцената на своя живот.