Задигни си идея – 1 част

Задигни си идея – 1 част

Думата „идея” има гръцки произход и означава представа. За какво ли не я използваме – и като мисъл, намерение, хрумване… По-същественото е, че думата ни помага да обозначим различен от досега прилаганите подходи, за решаване на конкретен проблем. Ако съумяваме да намираме свежи идеи, то ние сме приети в клуба на креативните.
Това не е съвсем лесен процес. Но, ако сме затруднени с намирането на необичайната идея, то може да приложим една печена креативна техника: да си я задигнем.
Остин Клеон е художник, автор на книги, написани с чудесно чувство за хумор. Негов е нашумелия манифест  “10 правила за творчество”. Известен лектор е и води семинари в компании, като Pixar, Google, SXSW, TEDx…
За Остин няма нищо оригинално и това е казано още в Библията: „Каквото е било, пак ще бъде и каквото се е правило, пак ще се прави и занапред, няма нищо ново под слънцето“. Във всеки нов проект са смесени елементи от стари идеи или просто е изменен някой от тях.
Остин ни разкрива една от най-успешните креативни техники: да се ровим непрестанно в света на идеите, защото всяка нова идея не е нищо друго освен комбинация от стари идеи. Всяко свежо хрумване всъщност е изградено върху други, появили се преди него.
И затова честните творци на въпроса откъде черпят идеите си отговарят: “Откраднах ги.”