Доставка за доставка: проекта Vision Van

Доставка за доставка: проекта Vision Van

В наше време е все по-важно да се научим да забелязваме очертаващи се проблеми и свързаните с тях нови потребности. Ето един: развитието на урбанизацията води до струпване на милиони хора в градове-мегаполиси. В най-големите в света региони – Токио, Ню Йорк, Пекин, Лагос, Дака, Сау Паулу, Мумбай, Москва, Лондон и др., живее близо една пета от населението на света. Там се произвеждат две трети от световния бруто вътрешен продукт, създават се 9 от 10 най-нови технологии.
Прогнозите са, че урбанизацията стремително ще превзема нови територии: ако през 2009 г. хората, живеещи в градове на планетата ни са били 3,4 милиарда, то към 2050 г. се очаква те да надхвърлят 6,4 милиарда души. Или само след три десетилетия в градовете на планетата ще живеят над 70 на сто от човечеството. Това означава и повече шум, стрес, социално неравенство, престъпност, нарастващи проблеми с придвижването…
Обяснимо е, че с увеличаването на населението нарастват и изискванията на гражданите за качествени градски зони, което оказва натиск върху градските власти. Не случайно управлението на много градове разработва различни проекти за ограничаване влизането на автомобили и разширяване на пешеходните зони, предоставя повече удобства за велосипедисти, електромобили, устройства от типа на сегуей…
За всяка една компания е от жизнено важно значение да познава промените в околната среда, в която тя реализира своята корпоративна политика. Независимо с какво производство се занимава тя, върху него неизбежно повлияват водещите тенденции и перспективи.
Урбанизацията затруднява транспорта, следователно и изпращането на стоки до различни обекти в градовете. Това забелязват и търсят варианти за решаване на проблема дизайнери, работещи за Мерцедес. И едно от техните необичайни хрумвания: да използват квадрокоптери с доставка за доставка проекта Vision Van. Летателните апарати се превозват в специално създаден електромобил и от неговата площадка отлитат към клиента. Процесът е изцяло автоматизиран с куриери роботи, а това означава неимоверно по-малък разход на ресурси – разстояния, време, пари, човешки труд. Електромобилът не влиза в града, а е стартова площадка за последния етап от доставката – непосредствено до клиента. Квадрокоптерът сам взима пратката от товарния отсек, после прелита определено разстояние до клиента. Идеята е съобразена с растящите очаквания на хората за по-малко автомобили, за повече чист въздух и за максимално бърза доставка на поръчани стоки.
И този проект на креативните личности от Мерцедес, насочен към утрешния ден на града ни показва, кой е верния път към просперитета в новата и изпълнена с неизвестни предизвикателства епоха: да се освободиш от догмите на традиционното мислене, да мислиш нестандартно, да следиш и се приспособяваш към най-новите тенденции.