Къде грешим, опитвайки се да отслабнем: 1 част

Къде грешим, опитвайки се да отслабнем: 1 част

 

Вече дойдоха топлите дни, задават се и горещите. А с тях понатрупаните  килограми вече няма как да скриваме. Е, тогава се сещаме и започваме да търсим различни магии, за да се освободим от тях…
Този проблем занимава не малка група от нас, а над два милиарда и сто милиона души! И това е само началото, защото се задава истинска епидемия: след около десетилетие над половината от човечеството ще се окаже в групата на хората с наднормено тегло.
САЩ са на първо място сред държавите, жителите на които страдат от затлъстяване. Това показа проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР – в нея влизат 34 развити държави).

От американците над 15-годишна възраст 38.2 на сто са затлъстели, а прогнозата е към 2030 година този показател да надхвърли 45 на сто. След тях са Мексико (32.4 на сто) и Нова Зеландия (30.7 на сто). Страната, която не познава този проблем е Япония – там наднормено тегло имат едва 3,7 на сто от жителите и.
Известно е, че учените разпределят хората според теглото им в различни групи, чрез т.н. индекс на телесна маса (ИТМ). Един човек, независимо от възрастта и пола, има нормално тегло, ако неговия ИТМ е между 18,5 – 24,99. С наднормено тегло е при индекс 25, предзатлъстял е, когато ИТМ е от 25 до 29,99, затлъстял е при ИТМ 30. Самото затлъстяване има три степени: първа – от 30 до 34,99, втора – от 35 до 39,99 и трета – 40.


Всеки трети американец страда от затлъстяване (ИТМ – 30) – това са над 78 милиона души. Но ако се добавят към тях хората с наднормено тегло (ИТМ – от 25 до 29,99), то повече от две трети от американците – над 240 милиона души, са си доста пълнички.
И без да ни казват ние си знаем, че освен естетичен, наднорменото тегло е и здравословен проблем. Затлъстяването ни идва на гости, заедно с диабета, сърдечносъдовите заболявания, някои видове рак… Особено опасно е съсредоточаването на свръхтеглото в областта на корема (талията). Наблюдения във Великобритания сочат, че 80 на сто от мъжете и 90 на сто от жените имат широка талия. А точно тя повишава риска от поява на диабет и сърдечно-съдови заболявания, отразява се на сексуалния им живот.

Ако това ви звучи несериозно или незначително, то ви предлагам да посетите клиника, където се лекуват диабетици или лежат пациенти, след преживян инфаркт или инсулт. Уверявам ви, отношението ви към това, което прочетохте по-горе, рязко ще се промени.
Естествено, при този ръст на хората със заболявания заради наднормено тегло, няма как да не се увеличават и финансовите разходи на всяка една държава. Загубите от това невинно на пръв поглед явление, са колосални и са много повече от щетите от въоръжени конфликти, алкохолизъм, от замърсена среда… Всяка година света харчи над 1,3 трилиона долара за справяне с последиците от затлъстяването – това е близо три на сто от сумарния бруто вътрешен продукт на света!


Излиза, че проблема е твърде сериозен, за да го подценяваме. Но той придобива съвсем друго звучене, ако сами сме си докарали тази беля. Тогава първостепенно значение придобива въпроса: какво конкретно да правим, за да си върнем стройното тяло.
Разумът ни подсказва, че един проблем е по-лесен за разрешаване, ако най-напред потърсим причините за появата му. В САЩ много хора работят върху намиране отговорите на този въпрос и вече знаете защо. И те стигат до извода, че основната причина американската нация да е най-затлъстялата на планетата е, че тамошните хора се хранят направо самоубийствено.

Рекламата така им е промила мозъците, че е изтрила от тях и спомените за нормална, истинска храна. В менюто им доминират преработени вредни полуфабрикати, много кока-кола и всякакви подобни свръхопасни напитки. При това те ядат непрекъснато – спират едва, когато заспят. Макар, че някои се изхитрят и нощем също отварят хладилника – не случайно производителите са монтирали осветление в него… Преди четвърт век американеца е консумирал около 1850 калории дневно, а сега – 2154. Това е напълно достатъчно всяка година той да увеличава теглото си с по 15 килограма.


В същото време те стават и все по-мързеливи – по-малко от една пета от възрастните американци са физически активни. Те водят седящ, а не активен начин на живот. Лошото е, че така те дават пример и на децата си – една трета от американчетата имат излишно тегло или страдат от затлъстяване. Последицата от това, според американски учени е, че те ще са първото поколение, продължителността на живота на което ще е по-малка, отколкото тази на техните родители.
Има хора, които оправдават натрупаните в повече килограми с това, че те генетично са предразположени към наднормено тегло. Но дали е точно така?


Досега са познати около осем гена, които водят до затлъстяване при хората. Един от тях е лептин – наричат го още “хормона на затлъстяването”. Той сигнализира, че организма ни се нуждае от енергия. Всеки от нас има пределно равнище на лептина – ако то падне, мозъка решава, че организма е гладен и се нуждае от допълнителни калории. Ако равнището на лептина е нормално или се повишава, то мозъка ни приема това като сигнал, че на организма не е нужна храна.
Грелинът е хормона на глада, благодарение на който висококалорийната храна ни се струва по-привлекателна. Хора, които страдат от безсъние имат повишено равнище на грелин. Затова при недостатък от сън се забелязва увеличение на теглото.


От голямо значение в процеса на регулиране на теглото е и невропептид Y. Това е химическо вещество в главния мозък, което “включва” процеса на хранене, като въздейства на апетита според настроението ни. Предполага се, че той е причина за натрупване на мазнини, които се образуват при постъпване на калории от храната ни.
Но според различни изследователи генетични мутации са виновни за не повече от 5 на сто от случаите на затлъстяване на хора. Излиза, че няма защо да виним гените си – те нямат отношение към епидемията от хора с наднормено тегло.


Ако се доверим на учени глави, ще разберем, че затлъстяването е сложно съчетаване на различни метаболични процеси – от работата на системата в главния мозък, която регулира апетита до ферменти, които следят доколко ефективно хранителните калории се превръщат в необходима на организма ни енергия. Влияние оказват и външни фактори – като начина на хранене и на живот.
Но още по-важен за нас е другия въпрос: защо е толкова трудно да топим излишните килограми, които носим върху себе си? Има хора, които не месеци, а години се опитват да намалят теглото си, но резултати не се забелязват – опитите им се провалят. Защо това е така? Къде грешим в битката си за мечтаната фигура, с която ще привличаме завистливи погледи? Върху какво да наблегнем, за да я придобием и заедно с това да укрепим и здравето си?