Къде да намираме идеите, които търсим

Къде да намираме идеите, които търсим

 

 

В наше време успяват тези, които умеят да предлагат идеи. И колкото по-странни са те, толкова повече са шансовете им за успех.
Това правило важи във всяка област на живота ни – от производството на банички до залавянето на правонарушители.
Но в интерес на истината съвсем не е лесно да си намерим нужната ни идея. Още повече, че за да е печеливша тя трябва да е хем необичайна, хем да е простичка и най-вече да свърши нужната работа.


Но точно тези идеи нерядко се затрудняваме да раждаме. Е, тогава трябва да си ги потърсим. Къде ли? Ами навсякъде. В телевизионните сериали например.
Точно така постъпиха едни находчиви  момчета от графство Южен Йоркшър.


Тамошната полиция проведе операция под кодовото наименование “Холи”. До предполагаеми адреси на най-разисквани нарушители на закона бяха изпратени картички от несъществуващата компания Herald Hampers. В тях им се предлагаше да получат безплатен коледен подарък – шампанско, вино, пудинг и други вкусотии. Желаещите да имат тези щедри дарения само трябваше да се договорят за часа на получаването им у дома.

herald-0.jpg
След пристигане на заявката за доставка на “подаръка” на посочения адрес отивали полицаите с белезници. И колкото да е странно, но 21 нарушители се хванали в капана. Всички те били извършили различни престъпления – кражби с взлом, нападения, мошеничество, шофиране в нетрезво състояние, превишаване на скоростта, продажба на наркотици…
Заловените закононарушители били предадени на съда. Някои от тях били глобени, други лишени от шофьорски права, а един бил пратен в затвора.


От местната полиция отбелязват, че нестандартния подход се е оказал много ефективен, особено като се отчете ръста на престъпността и свръхнатовареността на служителите. И обещават да продължават да търсят иновативни средства за откриване и задържане на престъпници, за да бъдат справедливо наказани.
А добрата идея е била открита в епизод от знаменития анимационен сериал “Семейство Симпсън”, който полицаи гледали в интернет.

Става дума за епизода “Лиза е скептик” (девети сезон, епизод осми), където полицаите от Спрингфийлд разпращат на няколко правонарушители в града фалшиви лотарийни билети. С тях им съобщават, че са спечелили моторни лодки. Хоумър Симпсън, който е натрупал много глоби за неправилно паркиране, се хваща на уловката. И е много ядосан, когато не само не получава обещаната му безплатна лодка, но е принуден да заплати и голяма глоба.
И този пример ни показва, че винаги можем да намерим решение на проблем, пред който сме изправени. Но при едно условие: да сме безкрайно любопитни. Само така ще попадаме на хрумвания, от които ще комбинираме и собствените си открития.