Къде да се скриете, ако искате да избягате

Къде да се скриете, ако искате да избягате

 

Когато прочетох историята, която искам да ви разкажа, веднага си спомних един стар виц.
Жена се събужда през нощта и чува мъжа си да ридае в кухнята. Притеснена отива при него:
– Скъпи, какво е станало?
Мъжът започнал още по-гласовито да плаче.
– Помниш ли кога…когато… преди 20 години… баща ти ни хвана и ме заплаши… Или да се женим, или отивам в затвора!
– Да спомням си. И какво?
Мъжът отново избухнал в сълзи:
– Днес щяха да ме пуснат.
А историята се случи в Канзас Сити. Само ще ви припомня, че това е най-големият град в щата Мисури (САЩ) – населението му е около 445000 души. Наричат го още “Градът на фонтаните” – тук има над 200 фонтана и това го нарежда на второ място от градовете в света по брой фонтани (след Рим).
Та в това прелестно кътче (не може да е друго при толкова водни красоти!) живее един джентълмен – Лоурънс Джон Рипли.

Човекът направил 71 години, когато изведнъж установил, че повече не може да понася брака си. Абе, голям тормоз срещал от страна на благоверната си!
И Лоурънс решил да се скрие от нея. А по-добро място за това от един затвор едва ли може да се намери – не само отвътре не те пускат да излезеш, но и тези, които те тормозят не могат да те докопат.
Лоурънс си взел пистолета (в родината му, както знаете, пистолетите са в изобилие) и излязъл от дома си. После отишъл в местната банка, извадил оръжието и поискал от касиера незабавно да му предаде парите в чекмеджето. Втрещен и доста уплашен, той му дал всичките банкноти, с които разполагал – 2924 долара. Лоурънс ги поставил в плик, който си носел за тази цел, а после седнал на една пейка в коридора да изчака полицаите.


Е, те пристигнали и както си се полага за такива герои, направо го отвели в участъка. Там изяснили, че човека никога преди това не е прекрачвал закона.
За негов ужас, обаче, съдът му определил наказание от 6 месеца домашен арест – в “обятията” на съпругата. Освен това платил и 227 долара. От тях 100 долара трябвало да даде във фонд, подпомагащ жертви на ограбване. А другите 127 долара отишли за компенсация на служителите на банката, които заради преживяния стрес ги освободили за един ден от работа. На Лоурънс освен това му дали и тригодишен изпитателен срок, както и 50 часа за обществена работа.
Казват, че след това приключение Лоурънс се разкаял и вече не иска да бяга от дома си.
Ей такива ми ти работи стават по белия свят…