Къде живеят най-дебелите момичета

Къде живеят най-дебелите момичета

 

В света се провеждат всякакви изследвания – за вредата от слънцето, за достойнствата на политиците, за безопасността на колите, за влиянието на алкохола върху подрастващите… А в Окландския университет, разположен в Нова Зеландия, решиха да разберат, в коя страна има най-дебели момичета. И така установиха, че това съвсем не е маловажен въпрос – над 75 на сто от жените в развитите страни имат излишни тлъстини на корема. На първо място се оказаха американките, непосредствено следвани от британките.

The study, led by Auckland University of Technology in New Zealand, found more than half of schoolgirls in the US and the UK are 'overfat', putting them at risk of diabetes and cancer
Темата за затлъстяването и излишното тегло не е нова, но тя преди всичко е била разглеждана за хора с много голямо свръхтегло. Сега учените смятат, че в действителност нещата са далеч по-опасни: ако обхвата на талията на дамата надвиши половината от нейната височина, то това вече е съвсем сериозна предразположеност към заболяване от рак и диабет.


Рискът за здравето не е свързан с килограмите, които сочи теглилката, а с това, колко от натрупаната мазнина се пада на коремната област. От мъжете 87 на сто, а от жените 75 на сто натрупват излишно тегло точно в областта на корема.
Теглилката може да показва нормални цифри, но ако у човека има твърде много мазнини на корема това рязко увеличава риска от хронични заболявания и смърт.

А най-разпространените болести в тази ситуация, както отбелязах, са рака и диабета. В САЩ 90 на сто от мъжете имат излишни тлъстини на корема, а при британците този относителен дял е 86,6 на сто.
При възрастните жени излишните тлъстини се натрупват най-вече в областта на бедрата, а при момичетата – на корема.
Страшното е, че и все повече деца имат проблеми с килограмите, а при тях последиците са още по-опасни. Застрашават ги болести като диабет, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване на черния дроб, високо кръвно налягане…


Изследването е направило на пух и прах и мита за здравословния начин на живот в страни като Гърция, Нова Зеландия и Исландия. Оказало се, че и там мъжете с тлъстини на корема, наближават 90 на сто.
Главната причина за затлъстяването в развитите страни е банална и добре позната: неправилно хранене и липса на физическа активност. И въпреки това, хората опасно надебеляли в областта на корема, не намаляват. Случва се точно обратното – те непрекъснато се увеличават.
Ситуация, която за пореден път потвърждава верността на народната мъдрост: каквото сам си направиш, никой друг не може да ти стори…