Къдрав побъркан човек с трапчинки

Къдрав побъркан човек с трапчинки

 

 

Алберт Айнщайн е казвал, че въображението е по-важно от знанието. Нашето време предоставя непрекъснато доказателства за правотата на това негово твърдение. Днес, а още повече пък утре, най-важната предпоставка да си успешен и да се справяш с непредсказуемите предизвикателства, пред които живота ще те изправя, е да умееш да намираш нестандартни решения. Да раждаш щури хрумвания. Да откриваш подходи, които са различни от общоприетите. И да приемаш като нормално, че винаги съществуват и други гледни точки. Да виждаш перспективи там, където другите забелязват само проблеми.


Колкото и странно да изглежда, но това го могат децата. Тези къдрави побъркани човечета с трапчинки (така ги определя писателя и философа Ралф Уолдо Емерсън) са безкрайно любопитни и невероятно възторжени от всичко, което непрекъснато откриват. Въображението им е неизчерпаемо, с лекота сменят настроения и хрумвания – нещо, което е присъщо само на истински творци.

Те винаги са изпълнени с безкрайно удивление към неизвестното и затова забелязват неща, които са невидими за нас, възрастните. В никому непотребна кутия те ще открият вълшебство… За тях животът е едно нестихващо приключение, на което трябва да се радваш всеки ден.
Великият Пабло Пикасо е бил убеден, че всяко дете е художник. Проблемът е това, как то да остане художник, след като порасне.


Един от проверените начини да помогнем да се съхрани и развива креативността на детето е да не му пречим. Децата обичат да рисуват например – нека да им създаваме условия да го правят естествено, непринудено.
Предлагам ви някои идеи на родители, които са осъзнали необходимостта да предоставят възможност и пространство за развихряне на детското въображение.

Детото иска да се включи в приключението
Трябва да боядисаме – стени, ограда, врата… За детето това е невероятно забавление! За да не възникнат проблеми вместо боя може да му позволим да “боядисва” с вода.

Keep Your Toddler Busy By Letting Them Paint The Fence With Water

Пространство за творчество
Старото детско креватче може да послужи още дълго – като го превърнем в място за развихряне на детското въображение.

Recycle Old Cot Into A Craft Or Work Spot For Your Kids

Празният кашон
Нека да не изхвърляме веднага кашонът от покупката, която сме направили. Та това е идеално място, за което мечтае всяко хлапе! Пускаме го вътре с пачка фулмастери и приказката започва…

Leave Your Kids With Their Creativity In The Empty Box

Нескучни ангажименти
Как детето да запомни своите задължения през деня? Ето едно нестандартно решение: оцветяваме часовника. И той се превръща не в обикновен тик-такащ предмет, а в приказен…

Color Their Routine And Teach Time Management

Геймификация
Няма по-неприятно нещо от това да заповядаме на детето да свърши нещо в дома. И няма по-увлекателно, ако същата тази дейност я превърнем в игра.

Put Your Kid To Work By Turning Chores Into Fun Games

Безкрайно платно
Вземаме рулон восъчна хартия. И детето ще е във възторг -та то вече разполага с една несвършваща лента за рисуване…

Use Butcher Paper To Create An Endless "White Board"

Гараж
Автомобилчетата са разпръснати из цялата стая. И в един момент става скучно да се играе с тях. Но съвсем друго ще е, ако трябва да ги паркираме в гаража. Нужни са ни само тръбички от тоалетна хартия.

Use Toilet Paper Rolls To Create A Garage For Toy Cars

Загуби се
Не можем да намерим предмет, който търсим у дома. Това е чудесен повод да превърнем откриването му в занимателна игра за детето, която само ще подхранва неговата креативност.

When You Can't Find Your Glasses Or Charger Just Make A Hunting Game For Your Kid To Help You

Джедай
Кое дете не си мечтае да е рицар-джедай, защитник на справедливостта. Ще му помогнем, като поставим разноцветни светещи пръчки във ваната – и то ще се превъплати в любимите си герои.

Put Colorful Glow Sticks In Your Kid's Bathtub To Make Him Feel Like Jedi