Ларс, който се състезава единствено със себе си

Ларс, който се състезава единствено със себе си

 

 

Преди две години  видеоклип шокира немалко от посетителите на YouTube. Един датчанин – Ларс Андерсън показа, какво може да прави човек, въоръжен с лък. Досега този клип е видян от близо 46 милиона души. И си струва – с него Ларс ни убеждава, че човешките възможности наистина са невероятни!
В този клип Ларс ни показва множество различни техники – улучва мишената, като тича, отскача от стени, прелита покрай тях на ролкови кънки. Мишените, по които изпраща стрелите си са както неподвижни, така и мобилни.

Зад невероятните умения на Ларс се крият не само години на упорити тренировки, но и нестихваща жажда за знания. По професия той е художник, но е влюбен в стрелбата с лък. И на изучаване на историята и технологията на това древно оръжие, той посвещава много часове.
Ларс е не просто майстор в стрелбата с лък. Той е невероятен стрелец, който няма съперници – той се състезава единствено със себе си.

За него не е никакъв проблем да изпрати 10 стрели за 4,9 секунди – нещо, което никой друг на планетата не е в състояние да направи. Негов рекорд е да пусне 11 стрели във въздуха преди първата от тях да докосне Земята. Той прави това, което е било по силите на сарацините (араби-мюсюлмани през седми век) – да пусне 3 стрели за 1,5 секунди.


Стрелбата с лък е е сред най-древните занимания на човека, датиращо от преди 10 000 години пр.н.е. Тогавашните наши предшественици благодарение на лъка и стрелата са си осигурявали прехрана, воювали са срещу враговете си. Това е било основно оръжие на воините на Чингис хан (1162 – 1227) – основателя на Монголската империя, най-голямата държава в човешката история. Тяхната стрелба била наистина уникална: те са пускали стрелата в тази част от секундата, когато коня им за миг е зависвал във въздуха. Тогава те са могли точно да изстрелят от лъка си поразяващата врага им стрела.


Днес Ларс ни връща в този отминал свят и ни показва уменията на хората, които са владеели до съвършенство стрелбата с лък. Като най-добрите от тях и той стреля като стои или се движи назад, подскача, пада на земята, виси с главата надолу…
За него не е проблем да свали със своя стрела изпратена срещу него стрела. И не само това, но и да я върне обратно към противника.


А наскоро Ларс ни показа невероятни трикове, на които едва ли е способен друг стрелец на планетата. Стрелата, пусната от него променя направлението си и като заобикаля препятствията поразява целта.

Ларс изучава много внимателно старинни рисунки, фрески, описания в древни книги. И така открива за себе си забравени техники за стрелба с лък. Той може да свали летяща към него стрела, без да има време да се прицели в нея. Сработват дългогодишните му тренировки и развиваната заедно с тях негова интуиция. Ларс признава, че чувства летяща към гърба му стрела, мълниеносно се обръща и изпраща насреща и своята стрела. И така сразява чуждата.


Неговите клипове радват милиони хора, а канала му в YouTube има близо 200000 фена.

А ние за пореден път се уверяваме, че стига да поискаме може да постигнем чудеса. Просто защото вътре в нас спят невероятни ресурси. И които се чудят, кога най-сетне ще се осмелим и ще ги разбудим…
За да покорим света – така, както Ларс го прави.