Летеж в небето или по следите на една мечта

Летеж в небето или по следите на една мечта

 

 

 

Вероятно сте чували името на швейцареца Ив Роси. Той е популярен още като Летящия човек или джетман. Догодина има юбилей – роден е на 27 август 1959 г. в Швейцария. Бил е летец-изтребител, пилот на пътнически Боинг-747, но винаги е мечтаел да лети като птица.
С идеята си да бъдат създадени крила на реактивна тяга, той посещава през 2002 г. немската фирма JetCat, която произвежда реактивни двигатели. Така започва един дълъг път за бъдещия независим полет на човек в небето. Конструирани са и сгъваеми крила, с които удобно да се манипулира – да се мени височината на полета, да могат да се изпълняват фигури от висшия пилотаж. И на 24.06.2004 г. Ив реализира първия си полет с реактивна раница и крила в Швейцария.

После следват неговите знаменити прелитания над протока Ла Манш, над един от най-дълбоките каньони в света, разположен на река Колорадо (дълъг е 320 км и дълбок на някои места до 1800 метра) – Гранд Каньон, над вулкана Фуджи, над швейцарските Алпи…
Определено много смелост се изисква в това да поставиш реактивната раница (джетпак), да прикрепиш крилата и да полетиш в небето… А и сила: товарът на джетман – крилата, реактивните двигатели, парашута, е около 55 кг. Скоростта, която развива, след като скочи от борта на вертолет, самолет или въздушен балон, е над 200 км/час, но може да достигне и 300 км/час. Приземява се с парашут.


Сега Ив, заедно с двама други опитни джетмани – Винс Рефе и Фред Фюген, работи върху пълнометражен документален филм, посветен на този невероятен спорт – “Издигане: историята на „Джетман“. Представа за него ни дава трейлъра, в който можем да видим и твърде рискован групов полет на триото над норвежките фиорди. За първи път във филма ще бъде показан и старт на джетман от платформа, поставена над пропаст – обикновено за полета в небето те скачат от летящ вертолет или самолет.


По информация на engadget.com филмът скоро ще бъде завършен и тогава ще можем да наблюдаваме страхотните каскади, които джетманите показват високо в небето. Да се насладим на необикновената красота на летежа с футуристични крила и реактивна раница на гърба.
И да се възхитим на посланието, което тези истински мъже ни изпращат: човек е създаден, за да бъде свободен!