Лимонът, моят приятел: част 1

Лимонът, моят приятел: част 1

 

 

Ако държим на формата си, денят – след енергичната ни разходка в парка и душа, трябва да започне с него: един изцеден лимон в чаша топла вода и лъжица хубав мед. Бъдете сигурни – организма само ще ви бъде благодарен за това предложение!
А причината за това е, че лимона е един от най-благодатните за здравето ни продукти. Неговите възможности в това отношение буквално са фантастични!


Лимоните са истински магьсници и това се дължи на тяхната уникална комбинация от различни, много полезни съставки. Сокът на лимона съдържа до 6 на сто лимонена киселина. В месестата част са скрити органични киселини (лимонена, ябълчена), пектинови вещества, захари (до 3,5 на сто), каротин, фитонциди, витамини (тиамин, рибофлавин, аскорбинова киселина), рутин, флавоноиди, производни на кумарина, галактуроновата киселина, сесквитерпени, хесперидин, ериоцитрин, еридиктиол…

В семената на лимона ще открием множество липиди и горчиви вещества като например лимонин. В лимона има най-вече витамин С – до 140 мг витамин С в 100 грама. А точно той ни е особено нужен за правилния обмен на веществата в организма ни.
Доста ще се затрудним, ако решим да съставим списък на онези безценни ползи, които носи лимона на здравето ни.

Той е наш защитник и активно участва в лечението на дихателните ни пътища, инфекциозни и кожни заболявания, полезен е за укрепване на сърдечносъдовата, нервна, ендокринна система. Оказва благоприятно въздействие на целия ни опорно-двигателен апарат.
Ще отделя внимание на някои от уникалните способности на лимона за нашето здраве.

антираков ефект
Лимонът е ефективно противораково средство, защото е способен да унищожава канцерогенни клетки. Особено ефикасен е при лечението на 12 вида рак, като рака на дебелото черво, на гърдата, простатата, рака на белия дроб, панкреаса и др.
Добре е да знаем, че в кората на лимона се съдържа близо десет пъти повече витамини и биоактивни съединения, отколкото в самия сок. Затова тя препятства ръста на злокачествени тумори.

Установено е, че при хора, които са яли лимонови кори е намалял сквамозния клетъчен рак в сравнение с хора, които само са пили сока. Учените обясняват този ефект на лимоновите кори със съдържащото се в тях D-лимонено вещество, което е известен инхибитор  (вещество, което блокира физиологичен процес) на рак на гърдата, белите дробове, дебелото черво.

чисти организма ни от отрови
Редовната (всекидневна) консумация на лимони очиства организма ни и оптимизира храносмилането ни. В него се съдържа елемента цитрин, който подобрява усвояването на витамин С и така извежда отровите от организма ни. Учени са установили, че неговата атомна структура съответства на тази на слюнката ни и стомашния сок. Лимонът способства и за изработване на жлъчка в черния дроб. Има диуретично и бактерицидно действие и затова е незаменим помощник за премахване на калциеви камъни в пикочните пътища.