Лимонът, моят приятел: част 2

Лимонът, моят приятел: част 2

 

 

 

 

притежава антибактериални и противовирусни свойства
От най-дълбока древност хората са използвали лимоните за изчистване на дихателните пътища, при астма, бронхит, ангина, грип… Сега в навечерието на зимата лимони редовно трябва да вземаме – те са ефективно противостудно средство. Ето една простичка, но ефективна рецепта при простудни заболявания и упорита кашлица: сока от половин лимон смесваме с 1 супена лъжица мед и пием всеки час. Лимонът действа отхрачващо, а меда – смекчаващо.

защитава ни от нитрати
Лимоненият сок е и сериозно дезинфекционно и антибактериално средство. Ако искаме да сме сигурни, че плодовете и зеленчуците ни са чисти, то е добре да ги напръскаме, след като сме ги измили, с лимонов сок. Впрочем, ако се притесняваме дали няма нитрати в салатата ни, то е добре да и слагаме лимонен сок, а не оцет.

Той е истински техен терминатор – влиза в силна биохимична реакция с нитратите и унищожава токсините. Затова, ако редовно в салатата си слагаме него, то може да забравим за вредните нитрати.

възстановява жизнените ни сили
Ето едно ефективно средство за това: изтискваме сока от 4 лимона, добавяме 300 грама мед, 500 грама ситно счукани орехи и 100 грама сок алое. От тази смес 3 пъти на ден преди хранене вземаме по 1 чаена лъжичка.

и още…
Лимоните са мощно средство срещу стоматит (заболяване на устната кухина), паразити. Те ни предпазват от диабет, регулират кръвното ни налягане, ефикасни са при разширени вени, артрит, ревматизъм, атеросклероза. Справят се с главоболието – вдишването на мириса на лимонова кора например, намалява стреса, безпокойствието, депресията, умората.


Лекуват акне. Подобряват концентрацията на вниманието и паметта ни. Пазят костите ни, като укрепват минералната плътност на костните ни тъкани. Помагат ни да отслабваме. Укрепват косите ни, отстраняват пърхота, чистят кожата ни…
Отпреди хилядолетия са съхранени съвети на йоги, които високо са ценяли лимоните и са ги смятали за безценни в укрепване здравето на човека.

Те са ни завещали всеки ден да употребяваме по един лимон. Освен всичко друго той е и прекрасно тонизиращо средство, което е в състояние да събужда и увеличава жизнените ни сили. Да ни зарежда с енергия, която ни е необходима за новия ден. Да ни прави щастливи.
И затова е добре деня ни да започва с него – нашия приятел, лимона.