Любов, красива като приказка

Любов, красива като приказка

Едва ли има друга тема, за която хората толкова много да са говорили, писали, рисували, композирали, снимали от тази за любовта. Поети и художници, музиканти и драматурзи, учени и обикновени хора – всички те са изпитвали душевни терзания, свързани с обекта на своята любов. И са се опитвали да намерят обяснения за нея.

Невролози я оприличават като въздействие на наркотик върху мозъка ни – ако ни е споходила, ние сме в неописуема еуфория. При това тя идва ненадейно и мълниеносно ни обхваща – за да се влюбим е достатъчна една пета от секундата, като за това време се активират 12 области на мозъка ни.

Анестезиолози – хора, които се борят с болката, я определят като най-мощното болкоуспокояващо средство, защото тя рязко увеличава окситоцина в организма ни – хормона на щастието.

Кардиолози споделят, че когато влюбени се гледат един друг в очите, биенето на техните сърца се синхронизира. А стреса от загуба на любов е в състояние физически да увреди сърцето.
За китайския мъдрец Конфуций да обичаш нещо, означава да искаш то да живее.

За Гьоте любовта е непреодолимо желание да си непреодолимо желан. Мишел дьо Монтен – френски писател и философ, автор на знаменитите “Опити”, пише за любовта:
– Ако ме принудят да кажа защо го обичах, мисля, ча това може да се обясни само с такъв отговор: “Защото това беше той, защото това бях аз.”

А тази история звучи като красива приказка, но е самата истина. Преди да ви я разкажа няколко реда за Индия и нейната кастова система. Идеологията на хиндуизма дели хората на четири касти: най-висшата – брамини (свещеници), кшатрии (военни), вайшии (търговци, земеделци, занаятчии), шудри (обслужват първите три касти).

Но освен тях съществува още една група – тази на далитите (угнетените). Те са около 170 милиона души – над 16 на сто от населението на страната. В Индия ги наричат “нечисти” – хора, които не могат да бъдат физически докосвани. Въпреки известен напредък и днес далитите си остават най-дискриминираните хора в Индия.

Те са отлъчени от обществото, живеят в гета и в невероятна мизерия, заети са с възможно най-мръсната работа, постоянен обект са на всевъзможни насилия. Около 90 на сто от най-бедните индийци са далити, а техните деца най-вече са неграмотните в Индия.

Точно от тази група на недокосваните е и Прадюмна Кумар Маханандиа, роден през 1949 година в малко индийско село. Но той има дарба на художник. Това му отваря през 1971 година и вратите на колеж за изкуство в Делхи. Още като студент за него вече се говори, че е отличен портретист. Прадюмна започва да получава поръчки, както от състоятелни индийци, така и от чужденци.


Славата му на майстор в рисуването на портрети достига и до 19-годишната шведка Шарлота фон Следвин, която е студентка в Лондон. През 1975 г. тя пристига в Делхи и в продължение на седмица Прадюмна я рисува. Тогава между тях пламва любовта.

Но Шарлота трябва да се върне в Швеция, а на Прадюмна му остават още три години учене в колежа. През тези дълги месеци на раздялата те си общуват единствено с писма.
Прадюмна се дипломира, но няма пари да заплати пътя до Швеция.

Шарлота настойчиво му предлага да поеме разноските по пътуването, но гордия индиец е категорично против. Той продава всичко, с което разполага, за да си купи един велосипед на старо.

И поема дългия път от Индия до Швеция – с почти празен джоб и с едно колело той преодолява повече от 9000 километра. Прекосява Афганистан, Иран, Турция, България, Югославия, Германия, Австрия, Дания… През тези пет месеца въртене на педалите, преживява какво ли не – гладува, спи където намери, сам ремонтира старото си колело, което често се поврежда.

indian-man-6000-miles-marry-swedish-woman-pradyumna-kumar-mahanandia-20
Но постига целта си и пристига в Гьотеборг – втория по големина шведски град, където живее неговата любима. Там двамата сключват брак.


Днес Прадюмна и Шарлота са вече пораснали хора, но любовта им е все така силна, както когато пламва преди повече от четири десетилетия.

Родители са на две деца. А Прадюмна освен, че е много популярен художник, е и посланик на индийската култура в Швеция.


Боливуд подготвя филм за Прадюмна и Шарлота и тяхната любов. За тази красива история, която ни убеждава: живота не се мери с парите в банковата ни сметка, а с моментите, които спират дъха ни…