Магазини, които идват от бъдещето

Магазини, които идват от бъдещето

 

 

 

Увлечени във всекидневните си дела и грижи не винаги си даваме сметка, че около нас всичко ври и кипи. Докато среща с необичайното не ни покаже, че света вече е различен.
Аз писах на сайта за това, как представите ни за пазаруване много скоро кардинално ще се променят. Ще забравим не само за банкнотите, но и за хората, които сега ни обслужват в магазините. Тях просто няма да ги има.

В края на 2016 година узнахме за проекта “Пазарувай и излез от магазина“ на корпорацията Amazon. В магазина и Amazon Go, достъпен засега само за нейни служители, клиента влиза с приложението Amazon Go, качено на смартфона му, като активира скенери за QR-кодове. После взема, каквото му трябва и си излиза.


Но проекта на Amazon Go си е все още проект. Докато китайските роботозирани магазини BingoBox са реалност. Първият магазин без продавачи бе открит през юни тази година в Шанхай, а сега работещите магазини BingoBox в Китай са вече над 200. Компанията разширява бизнеса си – до края на следващата година тя ще предложи над 5000 магазини BingoBox.

Те ще се появат в Китай, в Южна Корея, Малайзия… Компанията-производител се готви в близко бъдеще буквално да залее света със своите роботизирани обекти за търговия.
Робомагазините BingoBox се поставят в села, в жилищни комплекси и паркове в градовете. Технологиите, които се използват при тях са познати, стандартни. Клиентът отваря вратата на магазина чрез най-големия в света китайски месинджър WeChat (с QR-скенера на смартфона си) и така потвърждава регистрацията си.

После избира продуктите и плаща покупката или с помощта на WeChat, или чрез Alipay. В магазина няма персонал, но при необходимост може да се поговори чрез видеовръзка с човек-консултант.
Сигурността на BingoBox осигуряват камери за видеонаблюдение, снабдени с технология за разпознаване на лица и радио-честотна идентификация (RFID).

Системата е изключително ефективна: за над милион транзакции, обработени от веригата робомагазини досега, са отбелязани по-малко от 10 кражби!
Собственикът на франчайзинга може да разполага магазините  BingoBox там, където поиска. Работят денонощно. Служители са нужни само за зареждане на магазина с продукти – за това са необходими по-малко от 20 минути.


За обслужване на 40 магазина са напълно достатъчни 4 човека. Това ги прави изключително печеливши и икономични – рязко спадат разходите за заплати на персонал. Определено намаляват и кражбите. Не е странно, че един робомагазин BingoBox възвръща вложените в него пари за по-малко от пет месеца! И по-нататък носи само печалба за стопанина си.
Китайците за пореден път ни демонстрират как трябва да се работи в условията на четвъртата индустриална революция: светкавично!

Докато робомагазина Amazon Go все още се намира на стадия на изпитания, BingoBox завладява тази пазарна ниша. И ще бъде доста трудно, за който и да е след това да го измести от нея.
Несъмненно робомагазините са голямо удобство за клиентите. Те са им достъпни по всяко време на денонощието, разполагат се на най-удобните за тях места.

Неголемият Bingobox предлага стотици стоки, в това число и свежи продукти. Няма опашки, няма касови апарати с преуморени и кисели касиери, няма шляещи се служители – само клиенти и продукти. А и цените в тях са по-ниски в сравнение с тези в традиционните супермаркети.
BingoBox е поредното доказателство и за още нещо:  появата на милиони безработни вследствие на навлизането на изкуствения интелект и роботизацията, не е мит. А е задаваща се сурова реалност, която в недалечно бъдеще ще вгорчи живота на милиони хора на планетата…
И алтернативи за нея трябва да търсим още отсега.