Магазинът идва при теб

Магазинът идва при теб

Аз вече писах за промените в пазаруването и за тенденцията, която се очертава – в близко бъдеще на милиони хора, заети в областта на търговията, ще им се наложи да си търсят нови източници на препитание. Причината за това е, че тя, заедно с обслужващите я сектори – транспорт, складове и пр., стремително се автоматизира. Все по-активно се използват различни системи за безконтактни плащания. Несъмненно това за нас, потребителите, е добре – спестява ни време и нерви.
Разказах и за концепцията “Пазарувай и просто излез от магазина“ (Just Walk Out Shopping), която е приложена в Amazon Go, благодарение на най-новите открития в областта на изкуствения интелект.

Но това не означава, че повече алтернативи не могат да се появат. Ето друго възможно решение на проблема “пазаруване”: напълно автоматизиран продуктов магазин, в който няма нито един служител. Това вече е реалност за жителите на Шанхай – най-големият град в Китай, чието население е приблизително, колкото е  това на България умножено по три.
Тук шведската компания Wheelys сега пробва своя безпилотен роботизиран супермаркет Wheelys Moby Mart. В него няма нито един продавач. Влизаш, вземаш, каквото ти трябва и си излизаш. В малкия магазин се предлагат хранителни продукти, напитки, медикаменти, печатни издания, чай, кафе…

Но е възможно чрез изкуствения интелект на магазина и да се поръчва – например битова техника или резервни торбички за прахосмукачка. Пакетът със заявената стока ще ни очаква, когато отново дойдем в магазина.
Но не бързайте да се облизвате – преди да си напазаруваме в Moby (така са кръстили симпатичното магазинче), ще трябва да си свалим специално приложение на смартфона. Ако не сме направили това неговата врата няма да се отвори за нас. Влизаме и се намираме в неголямо помещение (побира не повече от четири човека едновременно). На входа ни посреща холограма на виртуален помощник, който предоставя необходимата ни информация. Поставяме нещата, които са ни харесали в умна кошница. И после си излизаме – парите за това, което сме взели, автоматично се приспадат от банковата ни сметка.


Moby работи с електроенергия, която му осигуряват слънчеви батерии. Те снабдяват електродвигателя на автомобила, оборудването и осветлението вътре в него. Благодарение на нея автоматично се попълва и запаса от продукти – Moby самостоятелно заминава към склада, а друг идентичен модул незабавно заема мястото му.
Един от основателите на автономните безпилотни магазини е Томас Мазети. Той е убеден, че освен в големия град, такива мобилни модули за пазаруване, ще са много полезни и в отдалечени малки селища.
Moby Mart е почти идеално логистично решение – той е напълно автономен. Може да се появи на всеки паркинг и да работи 24 часа непрекъснато. Идеята е той да отива при потребителите, а не те при него.


Това е чист магазин, който не само не замърсява околната среда, но я и почиства посредством специална система, вградена в него.
Създаден от шведската компания Wheelys Inc и учени от китайския Университет Хефей, Moby може да работи денонощно и да осигурява необходимите продукти.
Най-вероятно в бъдеще подобни магазини и ще разнасят поръчаните продукти до желания адрес на клиента. Той ще може да  извика   Moby до дома си, също както вика такси, ако е установил съответното приложение на смартфона си.

Предвижда се тези мобилни магазини да се продават на търговци чрез франчайзинг, като цената им вероятно ще е около 30000 долара за магазин. Допълнително ще се плаща за неговото материално-техническо осигуряване.


Екологични и чисти, Moby са и много икономични – пестят се сериозни разходи само заради това, че не се плащат заплати на обслужващ персонал.
Но най-същественото е, че Moby ще ни улеснява във всекидневието ни – ще ни пести време, а то, както знаем, е пари. Затова тази система на пазаруване може да се окаже твърде перспективна.