Магьосникът, който редовно трябва да е на трапезата ни

Магьосникът, който редовно трябва да е на трапезата ни

 

Гениалният италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор, художник от епохата на Ренесанса – Леонардо да Винчи, ни е завещал и следната мисъл:
– Простотата е най-висшата форма на изтънченост!
Най-доброто доказателство за това ни дава природата във всевъзможните си творения. Включително и в областта на храната.
Знаете ли кой е един от най-полезните продукти за нашето здраве? Разбира се, че най-простия: фасула.


Сериозни проучвания, осъществени от Американския изследователски институт за рака установиха: всекидневното хапване на фасул удължава живота ни! Оказва се, че бобовите зърна много добре се отразяват на организма ни. И то в много посоки:
– фасулът укрепва имунитета ни – благодарение на съдържащото се желязо в него той способства за формиране на еритроцити (важна част от формените елементи на кръвта ни), постъпването на кислород до клетките на организма ни и повишава имунитета ни;


– влияе много добре на сърцето ни – снижава “вредния”холестерол;
– предпазва ни от ревматизъм и стомашни разстройства;
– съдържа аминокиселината аргинин, която притежава и психотропни ефекти – способства за подобряване на настроението ни, активността и половата ни функция;
– аргинина във фасула влияе също и върху съдържанието на захарта в кръвта, като я намалява, подобрява обмяната на веществата и така ни предпазва от диабет;
– има диуретично свойство и затова помага при болести на бъбреците;
– има и противомикробни свойства – яденето му намалява риска от образуване на зъбен камък например;


– спира процеса на затлъстяване – когато го похапваме чувството ни за насита се увеличава с една трета;
– снабдява ни с почти всички необходими ни витамини – в него се съдържат витамини от групите А, В, С и РР;
– съдържа и голямо количество от витамин Е – антиоксидант, който пази от болести сърцето и съдовете ни;
– комбинацията на витамините Е, А и С в него подобрява зрението ни;
– дава ни още и минералите Ca, Fe, K, Cu, Zn, S;
– включва в себе си белтъчини, които много добре се усвояват от организма ни, а по хранителна ценност те превъзхождат повечето от белтъчините в рибата и месото;


– съдържа много ценни микроелементи;
– благодарение на високото съдържание на калий се включва в диетичното хранене при атеросклероза и проблеми със сърдечната дейност;
– неговите ценни вещества отлично се усвояват от организма ни;
– фасулът е превъзходно средство за тези, които искат да живеят дълго – той е на първо място сред десетте продукта, от които зависи, колко ще е продължителността на живота ни (другите са плодове, червено зеле, гъби, билки, ленено семе, орехи, царевица, чай и цели зърна).


Оказва се, че простичкия и достъпен за всички ни боб, е истински магьосник – той е един от най-полезните продукти за здравето ни! И съвсем не заслужава подигравателните думи, които отправяме нерядко към него. Още повече пък да го сравняваме с някой глупак.
И с уникалните свойства на фасула майката Природа ни доказва, колко прав е Леонардо да Винчи, когато определя простотата за най-висшата форма на изтънченост…
Затова, ако искаме да сме здрави и дълго да живеем, простичкия фасул редовно трябва да е на трапезата ни.