Макарони срещу пластмаса: печели, като пазиш природата

Макарони срещу пластмаса: печели, като пазиш природата

https://cdn02.indozone.id/re/content/2019/10/12/9Dsvpl/t_5da141e50db40.jpg?w=400&q=85

Все повече хора са загрижени от нейното замърсяване. Та от чистотата на въздуха, водата, храната, които поемаме зависи не само нашето здраве, но и това  на децата и внуците ни. Доказателство за растящото безпокойство са хилядите, които излизат на протести по цял свят за защита на природата.

А една от най-големите опасности за нея е сътвореното от нас, хората, универсално средство, което да ни улеснява в живота: пластмасата. Тя е навсякъде – у дома ни, в колата, в офиса, търкаля се по поляни в паркове, има я в гората и в морето. За тези седем десетилетия, откакто се е появила, са произведени над 9 милиарда тона от нея. Но по-опасна е ясно очертаната тенденция – пластмасата да се произвежда с все по-бързо темпо и във все по-големи количества. Само за последните 13 години е сътворена поливаната от използваната в света пластмаса. За съжаление, нищожно  количество от нея – под 9 на сто се преработва. По-голямата част така си лежи захвърлена къде ли не около нас.

А най-сериозният проблем е, че пластмасата вече е и вътре в нас – носим си я всеки ден. Проучвания сочат: в тялото на всеки човек попадат до 121000 частици от микропластмаса всяка година. Поемаме ги с въздуха, доставяме си ги с течности и храната. И не си даваме сметка, че точно те ни тровят, като нахлуват в нашите клетки и предизвикват негативна за организма ни имунна реакция.

В интерес на истината в света се търсят решения на проблема с пластмасата. И някои от тях са си направо доста сурови за производители и търговци на изделия от нея. Европейският съюз вече гласува да се забранят  тези от тях, които са за еднократна употреба в целият ЕС до 2021 г. Това включва прибори за ядене, чинии, чаши, бъркалки, сламки за напитки, контейнери за бързо хранене… А причината да се приеме това разумно решение е фактът, че пластмасата за еднократна употреба представлява почти половината от отпадъците по плажовете в ЕС. Сред тях на първо място са незабележимите, но така любими на много хора сламки за еднократна употреба – те заемат внушителната цифра от 4 на сто от цялото замърсяване с пластмаса на планетата ни. След употреба тях ги захвърляме, за разлика от други пластмасови изделия, които се използват и по-дълго, което обяснява защо те се превръщат в боклук №1.

https://vinegred.ru/wp-content/uploads/2019/10/pasta-straws-reduce-plastic-waste-italy-bars-vinegret-3.jpg

Но това, което за едни се оказва проблем и може да съсипе бизнеса им, то за други е възможност, от която трябва бързо да се възползваш. Като отчитат загрижеността на все повече хора от замърсяването на природата предприемчиви образи раждат необичайни решения на проблема.

Първи барове в Италия започнаха да предлагат на клиентите си сламки не от пластмаса, а от макарони от вида букатини. След употреба такава сламка може да се изяде или да се изхвърли без никаква опасност за природата.

А във Великобритания, където вече са забранени пластмасовите сламки, Максим Гелман се сети и създаде фирмата Stroodles. Тя е специализирана за производството на биоразградими сламки, които са направени само от пшеница и вода, без участие на животински продукти.

Stroodles са досущ като макарони, но не са – технологията на създаването им е различна. Те не са предназначени за ядене, а за пиене с тях. Нямат вкус и не влияят на аромата на напитката. Произвеждат ги в Италия и са напълно безопасни за човешкият организъм. Диаметърът им е 7,5 мм, дължината – 26 см, но производителят предлага при поискване и други размери (с дебелина, дължина, цвят). Ако се съхраняват  на хладно и сухо място издържат до 3 години.

Тестените изделия Stroodles са все по-търсени, а това означава, че все по-малко се използва пластмасовата им алтернатива. Сега те съдържат глутен, но от фирмата обещават скоро да предложат на пазара и безглутеновите си макаронени сламки.

https://tengritravel.kz/userdata/news/2019/news_381099/photo_295622.jpg

Максим представя своят Stroodles като фирма, чиято мисия е с прости решения да се погрижи за света. Той ни казва: има и по-добър начин да се наслаждаваш на своята напитка – коктейл, сок и пр. И той е чрез макарони, а не с пластмаса! С естествен и качествен продукт, от който след едно денонощие няма да остава и следа – напълно ще е разграден. За разлика от една хартиена сламка например, на която за това са и нужни два месеца.

Моделът „макарони срещу пластмаса“ ни показва, че креативният подход ни е нужен и в битката ни за опазване на природата. Винаги има възможност да намерим необичайни, но работещи и ефективни решения, с които да намаляваме рисковете за нея.

А заедно с това да укрепваме здравето си. И най-вече да оставим на децата и внуците си това, от което те най-много ще се нуждаят утре: чиста природа.