Мари-Лу, която ни съветва да не докосваме мляко и плодове

Мари-Лу, която ни съветва да не докосваме мляко и плодове

 

 

 

И това се случва: да попаднем на история, която да постави под съмнение всичко, на което са ни учили.
За повечето от нас ползата от плодовете и млякото е толкова очевидна, че не си струва да привеждаме аргументи за това. Но точно обратното твърди Мари-Луиз. И е много трудно да бъде оборена: тя го доказва със самата себе си. Мари-Лу, както я наричат тези, които я познават, е вече на над 100 години! И се чувства прекрасно, преизпълнена е с жизнена енергия и ентусиазъм.


Мари-Лу живее в малкото френско градче Исберг (с население около 10000 души), близо до белгийската граница. Работното и място е несменяемо от 1932 година до днес: собствения и бар. Тогава родителите и го откриват и я изпращат да го обслужва. По това време момичето е само на 14 години. През 1954 година, когато е на 37 години, тя поема управлението на бара след смъртта на баща си.


Как съхранява прекрасната си форма тази дама? Тя е намерила разковничето за себе си:
– Никога не яжте плодове или мляко – казва Мари-Лу. – Когато се храня пия вода. И чашка питие с чувство за мярка.
В интерес на истината, ако потърсите може и да намерите експерти, които да я подкрепят по отношение на млякото.

Съществуват мнения, че то води до главоболие, нарушения в храносмилането, болки в ставите, намален имунитет, сърдечносъдови заболявания, рак… Да не забравяме, че с млякото поемаме и немалко антибиотици, пестициди, хормони и пр., с които производители тъпчат животните. Отразява се и на хормоналната система на човека.


Странични ефекти имат и любимите ни плодове – те съдържат много захари, натоварват храносмилането ни, калорични са, някои сгъстяват кръвта (като грейпфрута например заради фypaнokyмapина, който съдържа), киселинни са и пр.


А учени от университета в Монреал установиха, че плодовете губят паметта ни. Съдържащата се в тях фруктоза пречи на хормона инсулин да извлича от захарта енергия, която е необходима за работа на невроните ни.


Това ви разказвам в интерес на истината, защото всяко нещо си има своите слънчеви, но и сенчести страни. Що се отнася до моята скромна личност поне засега нямам намерение да се отказвам от плодовете, нито пък и от чашата кисело мляко. Те са всеки ден на трапезата ми – с изключение на понеделника, когато е моето гладно денонощие.


Но всъщност историята е за невероятната Мари-Лу, която въпреки своите 100 години всеки ден точно в 8:15 сутринта отваря малкия си бар за всеки желаещ. И няма никакво намерение да се пенсионира:


– Аз съм целеустремен човек – споделя тя пред журналисти. – Няма никакъв смисъл да живееш, без с нищо да се занимаваш и от нищо да не се интересуваш.


Мари-Лу ни показва, че може да си в отлична форма, независимо от впечатляващия брой години, които си натрупал. И затова не са нужни, кой знае какви усилия или консултации със знаменити експерти. Просто не трябва да те напуска чувството за мярка във всичко. Да се чувстваш полезен и нужен.
И никога да не се предаваш.