Мечокът Стьопата и неговото руско семейство

Мечокът Стьопата и неговото руско семейство

 

 

 

Повечето от нас обичат животните. И в много семейства на домашен уют се радват котки, кучета, папагали, хамстери, костенурки…
Но малцина се тези, които могат да се похвалят с мечок. Истински – голям, страшен, който тежи само някакви си 136 килограма. Точно такъв е Стьопата – мечока, който живее в руско семейство, обитаващо селска дървена къща, в обкръжението на брезички.

Мечокът се появил в живота на Светлана и Юрий Пантелеенко, когато е бил само на три месеца. Намерили го ловци в гората в много тежко състояние. Той бил сам, майка му била загинала. Днес мечока е на сериозната възраст от 23 години.


Стьопата е пълноправен член на руското семейство. Помага им в домакинството – през лятото полива градинката, а в дома цветята. Заедно играе със Света и Юрий, обича да пие чай с тях и да гледа телевизия, седнал до тях на дивана.


Естествено този гигант (висок е 213 сантиметра), се нуждае от много енергия. Затова той всеки ден изяжда десетки яйца, куп зеленчуци, каша, над 25 килограма риба… А най-много обича буркан от вкусното и така популярно в Русия сладко кондензирано мляко.

Стьопата е с много добър характер. За тези над две десетилетия, откакто е сред хората няма случай, да е наранил някой. Но това не му пречи да бъде супербодигард на дома, с когото никаква охранителна система не е в състояние да се конкурира. Само при вида му всеки злосторник ще се откаже от намеренията си.


Стьопата е известен не само в Русия, но и в чужбина. Света и Юрий са професионални дресировчици и са го научили и на много трикове – той е истински цирков артист, звезда от много руски филми. Участва в модни фотосесии, позира за руски и чуждестранни фотографи. Повече от две десетилетия Стьопата е редовен участник и в новогодишни тържества за деца.