Зеленчукът, който ни помага да бъдем винаги здрави

Зеленчукът, който ни помага да бъдем винаги здрави

 

 

Ако се върнем векове назад и проявим интерес към древен Рим ще научим, че тогавашните легионери са могли да изминават пеш  десетки километри на ден. При това натоварени с килограми желязо – шлемове, ризници, мечове, ножове… А за да стане това възможно, те са се нуждаели от невероятна издръжливост и сила. Качества, които са развивали с изтощителни тренировки.
Но им е било необходимо и още нещо: да са здрави. Невероятни опасности са ги съпровождали по време на техните изтощителни походи в различни климатични условия – от жестоки жеги до смразяващ студ. За да бъдат в отлична кондиция им е помагало още нещо: чесън.
Днес светът е различен. На мястото на легионите, са се появили бойни роботи, танкове, самолети, подводници, ракети… Само един продукт е останал непроменен: чесъна. И продължава да е безценен за здравето ни.


Вкусният зеленчук е богат на аджоен – съставка, която предпазва съдовете ни от тромби. А те, както е известно, водят до инфаркти и инсулти. Друг негов компонент – алицина си взаимодейства с червените кръвни телца в тялото ни. В резултат на химическите реакции се образува сероводород, който намалява напрежението на кръвоносните съдове, засилва кръвопотока и снижава кръвното налягане. Снижава се натоварването на сърцето, кръвоносните съдове се почистват и разширяват и така се увеличава притока на кръв. В резултат на всичко това особено важни за здравето ни органи, получават достатъчно от така необходимия им кислород.
Чесънът засилва имунната ни система и я прави особено ефективна срещу простудни и инфекциозни заболявания. Той е отличен имуномодулатор, благодарение на съдържащите се в него витамини D, B, C, PP, микроелементи като магнезий, цинк, калий, желязо, йод, селен, германий, антиоксиданти… Ето защо мъдри хора при първите симптоми за настинка – боли ги гърлото или носът им е запушен например, не тичат по лекари и в аптеки. Те веднага си хапват чесън.

Благодарение на своите антимикробни свойства той помага на организма им да се справи с инфекцията.
Околната среда и сега ни носи рискове, макар и различни от тези, които е предлагала преди новата ера на римските военни набори. Мозъкът – нашият персонален компютър, е обект на какви ли не атаки – травми, отрови от цигари, замърсена околна среда, алкохолизъм, от процеса на остаряване… Той се брани от всички тези източници на токсини чрез специални имунни клетки – микроглии. Те нарастват, ако възникне възпалителен процес. Но нищо не е съвършенно – докато вършат работата си на чистачи, микроглиите отделят опасния оксид азот, който може да доведе до болеста на Паркинсон и Алцхаймер. Е, тук на помощ идва незаменимия ни с нищо съюзник – чесъна: негови съставки помагат на организма ни да си изработи полезни за мозъка антиоксиданти и така го защитават от отровителите.
Активните вещества, които се съдържат в чесъна и най-вече алицина, притежават изключително мощно противомикробно действие. Като естествен антибиотик той отлично се справя и със задачата да блокира бактерии и паразити. Само един милиграм алицин е 15 пъти по-ефективен от класическия антибиотик – пеницилина! Когато разрязваме чеснова скалидка, то парите, които се отделят от нея, незабавно унищожават опасните микроорганизми на разстояние до 20 сантиметра.


Учени са установили, че съединение на чесъна е точно 100 пъти по ефективно срещу разпространението на бактериите Campylobacter (те са смъртоносно опасни – предизвикват отравяне!), в сравнение с два типа антибиотици – еритромицин и ципрофлоксацин. Тази бактерия се среща в голямо количество на повърхността и в месото на домашни птици. Диалил сулфида, който отделя чесъна, прониква през защитната лента (мембраната), пазеща бактериите от външната среда. И буквално ги разстрелва.
Датски изследователи твърдят, че съединението аджоен, което го има в чесъна, не позволява на бактериите Pseudomonas aeruginosa да отделят отровата рамнолипид. Известно е, че тя разрушава белите кръвни клетки. А точно те защитават организма ни от инфекции, като убиват бактериите. Последните са големи тарикати: след като нахлуят в организма ни те се групират и си изработват защитен биофилм, който е непробиваем за антибиотици. Но всеки си намира майстора: когато похапваме чесън и в организма ни постъпи аджоен, то от него умират над 90 на сто от Pseudomonas aeruginosa!
И това далеч не е всичко, на което е способен вълшебният зеленчук. Той намалява риска от възникване на рак на стомаха и на червата, активно се бори с раковите клетки в устната и бронхите. Друга негова съставка – diallyl disulphide, намалява обема на ензими, които травмират хрущяла. Така той ни пази от остеоартрит – доста често срещано заболяване при възрастни хора, най-вече жени. Чесънът възбужда апетита и подобрява храносмилането ни. Той е добра алтернатива на небезопасната сол – помага да се разнообрази вкуса и аромата на храната ни. Алицинът в него способства и за изработване на аминокиселината метионин, която играе много важна роля в процесите на репродукция, клетъчното оцеляване, метилирането на протеините и на ДНК. Тя защитава черния ни дроб.


Чесънът утолява болка. Активизира действието на половите жлези и потенцията на мъжа, като разширява съдовете и нормализира кръвоносната система. Подмладява жените и не случайно се включва в различни маски за изчистване на кожата и косата. Лекува рани – по време на двете световни войни е предпазвал ранени войници от гангрена…
На пророчицата Ванга приписват следните думи:
– Докато има чесън на Земята, тя ще бъде жива!
Дори и да не ги е изрекла тя, а някои друг, те са справедливи: непретенциозния чесън притежава буквално вълшебни целебни съставки, които с нетърпение очаква организма ни.
И затова трябва да му ги осигуряваме – всеки ден.