Може ли да не ставам толкова рано?

Може ли да не ставам толкова рано?

https://img.smi2.net/470x246/0ef9a49d5693cdb95770c1f52345a380e5e4899a.jpg?u=aHR0cHM6Ly9jZG5pLnJ0LmNvbS9ydXNzaWFuL2ltYWdlcy8yMDE4LjA5L2FydGljbGUvNWI5MTRmOGIxODM1NjEwODVmOGI0NjE3LmpwZw

В началото на октомври тинейджърката Александра Трусова – двукратен световен шампион при младежи, направи фантастично изпълнение на четири четворни скока на състезание в Япония. Така тя вдигна неимоверна летвата в женското фигурно пързаляне. Саша, както я наричат близки и приятели с лекота победи олимпийската и световна шампионка Алина Загитова и спечели открития шампионат на Страната на изгряващото слънце. Двукратният световен шампион Нейтън Чен, който победи при мъжете, публикува видеофрагменти от нейното изпълнение в Инстаграм с коментара: „Взрив на мозъка!“

През юни тази година Саша навърши 15 г. и за първи път и бе разрешено да се състезава в групата на жените. Крехкото момиче единствено в света прави това, което доскоро бе възможно само за най-добрите мъже във фигурното пързаляне.

Впрочем през март миналата година Александра Трусова показа за първи път точно в София два четворни скока на Международния шампионат за младежи – пълен четворен салхов и първия четворен тулуп.  Така Саша, както я наричат близките и приятелите и, спечели световната титла при младежите.

https://www.sportsdaily.ru/s/image/114463.jpg

Саша е родена в руския град Рязан. В семейството и има истински култ към активния начин на живот. Баща и е майстор на спорта по джудо, самбо и ръкопашен бой. Майка и е лекоатлетка. Момичето има двама по-малки братя – Егор и Иван.

Саша е на четири години, когато се научава да се пързаля на ролери. А не след дълго открива за себе си красотата на фигурното пързаляне. Първоначално тренира в новооткрития в Рязан дворец на спорта „Олимпийский“. Той се намирал доста далеч от дома и. И затова малкото момиченце трябвало да става много рано, за да успее за тренировките. Веднъж по пътя Саша запитала баща си:

-А когато спечеля Олимпийските игри може ли да не ставам толкова рано?

По-късно семейството се премества да живее в Москва. И след време Саша попада в школата на един от най-добрите треньори по фигурно пързаляне на планетата – Етер Тутберидзе. Тя подготвя олимпийската шампионка Юлия Липницкая и двукратната световна шампионка Евгения Медведева.

Родителите поощряват стремежа на Саша и братята и да спортуват. Те са наясно, че спорта формира силен характер. А той днес е ключова предпоставка за успешна реализация във всяка жизнена сфера.

Върховете във всеки спорт, в това число и във фигурното пързаляне, се превземат с упорит труд. Саша тренира много часове всеки ден – пързаляне на лед, обща физическа подготовка, хореография… Овладяването на всеки нов скок е свързано неизбежно и с много падания, но тя не се предава.

Саша е и ученик като всеки свой връстник. Любимият и предмет е математиката. Има много приятели, свои страници в социалните мрежи. Харесва да чете, особено книги за фантастиката. Много обича животни и иска професията и в бъдеще да е свързана с тях. В пътуванията на Саша по различни състезания винаги я съпровожда нейния жив талисман – петгодишната чихуахуа Тина.

Саша признава, че конкурентите са интересни, но тя най-вече се състезава със себе си. Всеки път тя се стреми да подобри собствените си резултати. А по техническа сложност на програмата, която изпълнява Саша и сега тя е недостижим лидер сред жените в света.

Александра Трусова – най-новата звезда на знаменитата руска школа във фигурното пързаляне.

И несъмнено бъдещ олимпийски шампион. Най-малкото, за да не става толкова рано…