Момичето, което изпитва себе си

Момичето, което изпитва себе си

 

В една от публикациите на сайта писах за това, че ние сме щастливи, когато придобиваме впечатления, а не вещи. Придобитите емоции от пътешествия например, ни правят радостни и развълнувани. Това са си наши впечатления, които ние няма как да сравняваме с емоциите на другите.
Но аз само си пиша. Докато Фредерика Ек – едно 25-годишно шведско момиче вече го осъществява от две години.
Фредерика прави околосветска обиколка на велосипед. Момичето планира да я приключи тази година.
– Ако всичко е наред, то ще достигна до финала през декември – казва тя. – И най-после ще мога да прегърна близките си за тези две години, когато ме е нямало до тях.

Fredrika Ek, 25, har cyklat 4 000 mil.
Фредерика започва своята дълга обиколка през март 2015 година. Качва се на колелото в родния си дом в град Сундсвал. Той се намира в източната част на централна Швеция, около устието на река Юнган и е на 340 километра на север от столицата Стокхолм. Неголям град, с население малко над 51 хиляди души.
Оттогава досега Фредерика преминава през 32 страни в Европа, Азия, Океания (тихоокеанските острови Меланезия, Микронезия и Полинезия) и Южна Америка. За това време тя е навъртяла с колелото си близо 40000 километра!


Кое е мотивирало Фредерика да започне това нелеко и изпълнено с непредсказуеми ситуации пътешествие?
– Това приключение възникна от съчетаването на безграничната радост, която аз усещам, когато откривам за себе си нещо ново и стремежа да изпитам себе си, да разширя собствените си граници – казва Фредерика. – Винаги са ме привличали предизвикателствата, както физическите, така и мислените. Моето любопитство към света и хората няма граници. А пътуването с велосипед ми дава точно това, което аз търся!


Със своето колело Фредерика съумява да се добере до места, които са изключително труднодостъпни – като пустинята на средноазиатската държава Туркмения или планинските преходи на Тибет например. Тя е въртяла педалите под дъжд и сняг, при силен вятър и изгарящо слънце.
– Понякога срещам други колоездачи, които пътешестват и тогава ние заедно се движим по няколко дни – разказва Фредерика. – Но през 90 на сто от пътуването ми аз съм сама.


Тя се е влюбила в красотите на вътрешността на Австралия, във високопланинското плато на Тибет до границата с Китай, в планинската верига Андите в Южна Америка, в Чили и Аржентина… Иран и Централна Азия са я омагьосали със съчетанието от прекрасна култура и природа. Особено силно впечатление са и направили хората, с които се е срещала в Иран.
– Непостижимото дружелюбие на тази страна, което изпитах на себе си, е едно от най-силните впечатления в моя живот – казва Фредерика.


Своето пътешествие тя съчетава и с благотворителност. Успяла е да събере около 50000 евро досега за благотворителната организация Actionaid, която се бори с бедността, несправедливостта и дискриминацията в света.
– Докато аз въртя педалите, пари продължават да постъпват – разказва Фредерика. – Тази мисъл е моята силна мотивация да продължавам пътя си.
Тя наистина е щастлива, защото събира и неповторими емоции…
А тук можете да следите за пътешествието на Фредерик.
Интересни сюжети в снимки и видео от нейното пътешествие, можете да гледате тук