Момичето, което скоро ще навърши 94 години

Момичето, което скоро ще навърши 94 години

https://t1.kn3.net/taringa/B/2/8/2/0/C/Raikoro/5D6.jpg

Учени от Манчестърския университет – държавен изследователски университет, разположен в град Манчестър, Западна Англия, наскоро установиха, че при хората, навлезли в 70-те години, с 30-50 на сто се съкращава количеството на нервите, които контролират мускулите на краката. В резултат на това големи участъци от мускулите се изключват от нервната система, която изпълнява ролята на електроснабдител и посредник с мозъка.

Когато това се случи, мускулните влакна атрофират и умират. Факт е, че при огромна част от хората с нарастване на годините мускулите на краката им отслабват и вече не са способни да издържат тежестта на тялото. Оттук и опасността от чести падания, счупвания на кости и инвалидност.

Но този процес е възможно да бъде спрян и да се спасят мускулите. За това е нужно нещо много простичко: упражнения. Забелязано е, че възрастни хора, които редовно карат колело например, запазват своята мускулна маса и сила.

Нищо ново под слънцето – 400 години преди новата ера Хипократ стига до извода, че физическите упражнения са най-доброто лекарство за човека. И още, че с нарастване на възрастта ни не е задължително автоматично да се превръщаме в крехки, чупливи създания. Точно обратното – само от нас зависи да съхраним формата и жизнената си енергия, която сме имали и на 30 години.

Доказателство за това е една очарователна дама – Йохана Кууас. На 20 ноември тази година тя ще навърши 94 години. Родена е през 1925 година в едно малко германско градче – Хохенмолсен, разположено в Източна Германия, с население около 10000 души. Повечето нейни връстници – ако все още са живи, разбира се, едва кретат, не се отделят от телевизора или наблюдават света от прозореца на стаята си.

Но не и Йохана. Това, което тя прави в спортната зала или на плажа, не са в състояние да повторят огромната част и от хора на 20 години.
Йохана се чувства превъзходно, а и изглежда отлично. И вярва, че старостта е най-прекрасното време човек да се занимава много активно със спорт.

През 2012 година тя е вписана в книгата за рекордите на Гинес като най-възрастния гимнастик на планетата. С този спрорт тя се запознава в най-ранно детство – родителите и са били гимнастици. Но нея скоро я определят като неперспективна в гимнастиката. И Йохана се захваща с хандбал.

Висше образование завършва в един от най-старите и известни университети не само в Германия, но и в Европа – Мартин Лутер Университет Хале-Витенберг (MLU). После работи като учител по физкултура, в школа за бъдещи треньори. Когато навлиза в 30-те си години започва отново да се занимава с гимнастика – за да поддържа тялото си във форма. Доказателство за устойчивия и интерес към този спорт е и факта, че тя е съавтор на книга за него – “Geratturnen”.

Когато е на 57 години тя започва активно да тренира гимнастика и да участва в национални и международни турнири. Била е победител на немски шампионати за възрастни хора 11 пъти.
Световна слава получава през 2012 година, когато е на 86 години. В YouTube са качени няколко записа с нейни тренировки по гимнастика. И веднага те стават истински хитове – за броени дни събират над 3,4 милиона гледания.

Интересът към Йохана е обясним – тази мила дама, с ръст 152 сантиметра, прави чудеса на успоредката. Почват да я канят в популярни телевизионни предавания и шоу-програми в Германия и чужбина. Медии от различни страни се надпреварват да вземат интервюта от нея – само в Китай 188 вестника публикуват материали за 86-годишната гимнастичка.

Йохана е не само утвърден спортист с много награди, но има и щастлив брак – омъжена е вече повече от половин век. Съпругът и – Герхард Кууас, също като нея е треньор по гимнастика. Имат три дъщери, тя е баба на четири внука.
Йохана пълноценно живее живота си. Много обича да пътешества, като предпочита сложни маршрути – планински върхове или труднопреходими джунгли.

Но нито ден не пропуска, без да се занимава със спорт. Въпреки препоръки на лекари, тя се връща към любимата си гимнастика много скоро и след като претърпява тежка операция.
Здраве няма откъде да си купиш – то не се продава. Но здраве можеш сам да си осигуриш и то в неограничено количество – майката Природа се е погрижила за това, когато ни е създавала.

Достатъчно е да водиш нормален начин на живот – активно да спортуваш всеки ден и да се храниш умерено, като избягваш промишлено приготвени храни и напитки.
Тогава ще бъдеш в отлична психическа и физическа форма, независимо от навъртяните години.

В това ни уверява и Йохана – една тинейджърка, която след броени дни ще навърши някакви си 94 години.