Мостът, който превзе морето

Мостът, който превзе морето

Китай продължава да впечатлява света с възможностите, с които разполага – креативни личности, пари, развита индустрия… Потвърждение на това е и поредното чудо, което сътвориха талантливи негови специалисти – най-дългия мост в морето, построяван някога от човека. Той тържествено бе открит наскоро лично от китайския президент Си Цзинпин.
Дължината му е 55 километра и свързва Хонконг, град Джухай и Макао. Джухай се намира на южния бряг на провинция Гуандун, в континентален Китай и граничи с Макао на юг.За построяването на тази наистина впечатляваща конструкция отидоха цели девет години – строежът започна в края 2009 г. Реално цената му излезе близо 20 милиарда долара. В него са вложени около 400000 тона стомана.
Част от моста минава през подводен тунел с дължина от 6,7 километра. Така се улеснява преминаването на кораби, които плават в делтата на Перлената река.
За китайските инженери приоритет бе неговата сигурност: тяхното съоръжение издържа земетресение до 8 бала. В състояние е да се справи с изпитанията, пред които би го поставил и най-мощен тайфун.


Мостът Хонконг – Джухай – Макао има голям ефект за региона – подобрява икономическите връзки, оптимизира транспорта, туризма и др. Той реално улеснява живота на 68 милиона китайци, които живеят в 11 града, разположени в тази южна част на страната.
И е поредно доказателство за възможностите и растящата икономическа мощ на съвременен Китай.