Мостът от света на приказките

Мостът от света на приказките

Да привлечеш туристи, в който и да е район, става все по-трудно. Хората са затрупани с всевъзможни изкушения и за тях самите не е лесно да изберат накъде да запрашат в свободните си дни.
Но ако сте личности с въображение, може да не се безпокоите. Тогава и един непретенциозен регион може да се превърне във вълшебен. Достатъчно е да ви хрумне да построите там мост. Но не какъвто и да е, а от света на приказките.
Град Дананг е четвъртият по големина град във Виетнам с население около 900000 души. Разположен е в Централен Виетнам край Южнокитайско море. И затова освен летище, си има и пристанище. Това подсказа на талантливия екип от TA Landscape Architecture да изградят своя “Златен мост”. Той е висок 1400 метра над морското равнище и свързва хълмовете Ба-На-Хил.

Но онова, което го прави фантастичен са каменните ръце, които държат цялата конструкция. В действителност те са направени от метал, покрит със стъкловлакно и обработен с декоративно “каменно” покритие.
А между златистите ограждения на моста цъфтят прекрасни лобелии – цветята са наименовани на името на холандския ботаник и лекар Матиас де Л’Обеля (1538—1616).

Създаването на “Златния мост” продължи близо една година. Той стана важна част от дългосрочна стратегия на виетнамските власти за привличане на минимум 1,5 милиона туриста в региона. За нейната реализация са предвидени около два милиарда долара.
Със своята оригиналност и елегантност този фантастичен мост направи околностите на Дананг още по-привлекателни за стотици хиляди хора не само от Виетнам, но и от много други страни.