Мощен съюзник, който ни е нужен всеки ден: 1

Мощен съюзник, който ни е нужен всеки ден: 1

 

Съхранен е древноегипетски папириус от преди 1500 г.пр.н.е. На него са посочени 22 рецепти с чесън – при главоболие, болки в гърлото, физическо изтощение… Хората от онези времена са го ценяли изключително високо – с него те са укрепвали здравето си.
Римските легионери са били известни със своята издръжливост и сила, които са развивали с изтощителни всекидневни тренировки. Благодарение на тях те преминавали пеш десетки километри по време на военните си походи. Но в личния си багаж, който носели на раменете си, неизменно и задължително присъствал и чесън. Той ги спасявал от много опасности, които ги дебнели по време на пребиваването им в различни страни и климатични пояси.


Много неща оттогава са се променили. На мястото на легионите например са се появили танкове, самолети, подводници, крилати ракети и военни роботи. Но чесъна продължава да е един от безценните продукти, който всеки загрижен за здравето си човек, трябва да има на трапезата си. Защото този непретенциозен зеленчук е истински магьосник! Той ни доказва верността на знаменития израз на Хипократ:
– Храната е твойто лекарство, лекарството е твойта храна!
Нека да си припомним някои от ползите, което ни дарява този луковичен зеленчук.

Блокира рак

Чесънът има антираково действие – намалява риска от възникване на рак на стомаха и на червата, активно се бори с раковите клетки в устната и бронхите. Тази му способност идва от органичните серни съединения, които съдържа – те водят до клетъчно самоубийство на раковите клетки (апоптоза).
Според китайски учени, ако човек редовно похапва чесън, то опасността от рак на белите дробове намалява почти наполовина. Чесънът помага дори на пушачи – при тях риска спада с една трета.

А това никак не е маловажно, като имаме предвид, че точно пушенето е виновно за 80 на сто от случаите на рак на белите дробове! При това заболелите нямат големи шансове за оцеляване – от 10 души с тази опасна диагноза, най-много един да поживее повече от пет години, след поставянето и.
А изследователи от Австралия са установили, че чесъна намалява вероятността от рак на червата почти с една трета!

Пази сърцето

Аз вече писах на сайта за опасностите, които носи аспирина за човека. Доста хора обаче го вземат, за да предотвратяват сърдечносъдово заболяване. И така подлагат на други големи опасности организма си. Милите, те вероятно не знаят, че далеч по-добра работа за тях от опасните хапчета, ще свърши безвредния и вкусен чесън! Едно негово съединение – аджоен, предпазва съдовете ни от тромби, които водят до инфаркти и инсулти.

Друга ключова съставка на чесъна – алицин, си взаимодейства с червените кръвни телца в тялото ни. В резултат на химическите реакции се образува сероводород, който намалява напрежението на кръвоносните съдове, засилва кръвопотока и снижава кръвното налягане. Намалява натоварването на сърцето, кръвоносните съдове се почистват и разширяват и така се увеличава притока на кръв. В резултат на всичко това особено важни за здравето ни органи получават повече от така необходимия им кислород.

Укрепва имунитета

Чесънът засилва имунната ни система и я прави мощна преграда срещу простудни и инфекциозни заболявания. Той е много ефективен имуномодулатор, благодарение на съдържащите се в него витамини D, B, C, PP, микроелементи като магнезий, цинк, калий, желязо, йод, селен, германий, антиоксиданти…
Изследователи си задали въпроса могат ли хранителни вещества, които има в чесъна, да реагират на стрес, предизвикан от околната среда. Става дума за увреждания на мозъка ни от черепно-мозъчна травма, от отровите от пушенето, замърсената околна среда, алкохолизма, от процеса на остаряване…

Мозъкът ни се защитава от всички тези източници на токсини чрез специални имунни клетки – микроглии. Те нарастват, ако възникне възпалителен процес. Но нищо не е съвършенно – докато вършат работата си на чистачи, микроглиите отделят опасния оксид азот, който може да доведе до болеста на Паркинсон и Алцхаймер. Проучването показало, че съставки на чесъна помагат на организма ни да си изработи полезни за мозъка антиоксиданти и така го защитават от отровителите.