Мощен съюзник, който ни е нужен всеки ден: 2

Мощен съюзник, който ни е нужен всеки ден: 2

 

Убиец на микроби

Активните вещества, които се съдържат в чесъна и най-вече алицина, притежават мощно противомикробно действие. Като естествен антибиотик той отлично се справя и със задачата да блокира бактерии и паразити. Когато разрязваме чеснова скалидка, то парите, които се отделят от нея незабавно унищожават опасните микроорганизми на разстояние до 20 сантиметра.

Не случайно мъдри хора при първите симптоми за настинка – боли ги гърлото или носът им е запушен например, не тичат по лекари и в аптеки. Те веднага си хапват чесън. И благодарение на своите антимикробни свойства той помага на организма им да се справи с инфекцията.
Учени установяват, че съединение на чесъна е точно 100 пъти по ефективно срещу разпространението на бактериите Campylobacter (смъртоносно опасни – предизвикват отравяне!), в сравнение с два типа антибиотици – еритромицин и ципрофлоксацин.

Тази бактерия се среща в голямо количество на повърхността и в месото на домашни птици. Далил сулфида, който отделя чесъна, прониква през защитната лента (мембраната), пазеща бактериите от външната среда.
Датски изследователи твърдят, че съединението аджоен, което го има в чесъна не позволява на бактериите Pseudomonas aeruginosa да отделят отровата рамнолипид. Известно е, че тя разрушава белите кръвни клетки. А точно те защитават организма ни от инфекции, като убиват бактериите.

Pseudomonas aeruginosa са големи тарикати: след като нахлуят в организма ни те се групират и си изработват защитен биофилм, който е непробиваем за антибиотици. Но всеки си намира майстора: когато похапваме чесън и в организма ни постъпи аджоен, то от него умират над 90 на сто от Pseudomonas aeruginosa!

И още…
И това далеч не е всичко, на което е способен вълшебника чесън. Друга негова съставка – diallyl disulphide, намалява обема на ензими, които травмират хрущяла.

Така той ни пази от остеоартрит – доста често срещано заболяване при възрастни хора, най-вече жени. Чесънът възбужда апетита и подобрява храносмилането ни. Той е добра алтернатива на небезопасната сол – помага да се разнообрази вкуса и аромата на храната ни. Алицинът в него способства и за изработването на аминокиселината метионин, която играе много важна роля в процесите на репродукция, клетъчното оцеляване, метилирането на протеините и на ДНК. Тя защитава черния ни дроб.

Чесънът утолява болка. Активизира действието на половите жлези и потенцията на мъжа, като разширява съдовете и нормализира кръвоносната система. Подмладява жените и не случайно се включва в различни маски за изчистване на кожата и косата. Лекува рани – по време на двете световни войни е предпазвал ранени войници от гангрена. Защитава ни от дизентерия, грип, отлично средство е против простуда.


Някои хора не приемат чесъна заради специфичната му остра миризма. Тя е резултат от веществата далилдисулфид, аллилмеркаптан, аллил метил дисулфид и аллил метил сулфид, които съдържа. Но и срещу нея има лек: просто трябва да си хапнем ябълка, мента или салата маруля. Ензимите в тях разрушават аромати, а фенолните съединения се присъединяват към ароматните – и мириса го няма. Помагат още мляко и ядене на магданоз.

Този чесън не докосвайте

И накрая няколко реда за чесъна на пазара. Аз никога няма да си купя от онзи идеално пакетиран и изглеждащ отлично китайски чесън. Пред него винаги ще предпочета далеч по неугледния, който възрастна дама ще ми предложи на женския пазар например. И който тя самата е отгледала под родното ни Слънце.
Днес около 80 на сто от чесъна на планетата е китайски – в тази страна се произвеждат от него над 12 милиона тона годишно. Но точно в китайския чесън има изобилие от тежки метали и други опасни за организма ни токсични съединения. А за да изглежда така съблазнително, преди да поеме от Китай за чужбина, той се потапя в разтвор от хлор. И вместо да укрепва здравето ни, този лъскав  чесън го съсипва.


На пророчицата Ванга приписват следните думи:
– Докато има чесън на Земята, тя ще бъде жива!
Дори и да не го е изрекла тя, а някои друг, думите са справедливи: непретенциозния чесън притежава вълшебни целебни съставки, които с нетърпение ги очаква организма ни.
И затова лично аз се стремя всеки ден да му ги сигурявам.