Музика и пиво

Музика и пиво

 

Ако си падате по хеви-метъл то няма начин да не знаете за Вакен – неголямо селище с население от около 1800 души. Намира се в най-северната от шестнадесетте федерални провинции на Германия – Шлезвиг-Холщайн, със столица град Кил. Селцето е разположено по средата на пътя между градовете Хамбург и Фленсбург на Балтийско море.
Та във Вакен се провежда най-големият метъл фестивал в света – Фестивала във Вакен (Wacken Open Air – W:O:A). За първи път той се е състоял през 1990 година.

Но, ако тогава на него са присъствали около 800 души, то сега те са сто пъти повече. Билетите за него се разпродават мигновено, след като бъдат пуснати. Тази година абонаментът за три дни бе 221 евро.
Wacken Open Air 2017 се проведе между 3 и 5 август при отлична организация от немска страна.

Създаден бе един гигантски къмпинг, който разполагаше с територия от около 200 хектара. В този своеобразен град, наречен “На Светата Земя” (Holy Ground), пунктуално по немски бяха подредени павилиони, палатки, трите големи сцени – „Faster“, „Harder“, „Louder“ (освен тях има и няколко други пространства за реализация на метъл групи, дошли от цял свят). Акустиката бе отлична и невероятно мощна.


Участваха звезди на хеви-метъла, като Алис Купър, Accept, Amon Amarth, Apocalyptica, Aura Noir, Avantasia, Boomtown Rats, Emperor, Europa, Kreator, Lacuna Coil, Marilyn Manson, Megadeth, Mayhem, Morbid Angel, Napalm Death, Orange Goblin, Paradise Lost, Powerwolf, Rage, Saltatio Mortis, Soilwork, Sonata Arctica, Status Quo, Turbonegro, Volbeat… Общо на фестивала свириха и пяха над 150 групи!
На фестивала се бяха събрали над 80000 души, мечтаещи да слушат денонощно тежък рок. И желаието им се сбъдна – музиката ехтя неспирно три дни по 24 часа в денонощието. Та гостите са дошли не да спят, а да купонясват!


А за да се случи това е необходимо и още нещо: да има много и качествено пиво! Практиката от предишни десетилетия сочи, че в течение на три дни един гост изпива средно около пет литра от кехлибарената напитка. Тя е неразделна част от настроението и атмосферата.
Гордост на тазгодишния фестивал стана едно уникално решение на организаторите: пивопровод. Той бе построен на дълбочина от 80 сантиметра под земята и е с дължина от 7 километра. Тръбите, по които тече пивото са съобразени с всички изисквания за неговото съхранение – гостите на фестивала сами се убедиха в отличния вкус на неспиращия поток пиво от пивопровода.

Общо по него бяха източени и изпити над 400000 литра истинско немско пиво. Скоростта на движение на пивото по провода е достатъчна, за да позволи на барманите да наливат по 6 чаши всяка секунда. Или всеки гост имаше възможността да изпие над три литра пиво само за 6 секунди!
Решението е типично по немски – прагматично, екологично, перфектно измислено и реализирано.

Години наред земята на Вакен бе тъпкана от тежки автомобили, натоварени с много бъчонки пиво. Десетки работници бяха ангажирани с тяхното доставяне, разтоварване, подреждане и връщане обратно на вече изпразнените съдове. А винаги съществува и вероятността доставяното с традиционни способи пиво да не стигне в някой момент… Прокарването на пивопровода кардинално измени ситуацията и изключи възникването на подобен и невероятно страшен за гостите, проблем.


Кой знае може би решението на немците поставя началото на една истинска революция в света на пивото. Току виж милионите фенове на пивото у нас и по света в недалечно бъдеще ще започнат да получават любимата си напитка така, както сега при тях идва водата. Просто ще завъртат кранчето и ще си пълнят чашите с тази прекрасна и много полезна, ако е приемана с чувство за мярка, напитка.