Мъдрият не се лекува от болести, а ги предотвратява

Мъдрият не се лекува от болести, а ги предотвратява

https://informing.ru/uploads/posts/2014-03/thumbs/1396021872_ozhir.jpg?f=1

Много рано сутрин е, когато поемам към парка. Навън вече светлее. По улиците почти няма хора, а и колите, които профучават са малко. Същата картина е и в парка – срещам само няколко души, с които всяка сутрин си казваме “Добро утро!” Някои от тях тичат, други като мен са дошли да направят своите 5-10 километра бързо ходене, трети са извели кучетата си. Към 8.30 часа, когато завършвам моят спортен комплекс със серия скокове на въже, в парка се появяват и първите майки с бебешки колички.
Така е от няколко десетилетия, откакто денят ми започва в парка – той е почти празен. Разположен е в една от “спалните” на столицата ни и наоколо живеят поне около 100000 души. Но в неделя и понеделник сутрин забелязвам, че предишната вечер са го посетили много хора – за това свидетелстват купищата пластмасови съдинки, шишета, чаши и безброй фасове, разпиляни в района на няколкото заведения, разположени в и до парка. Явно много от хората при хубаво време идват привечер тук. Но не за да се движат, а за да седнат, похапнат, пийнат и се напушат на чист въздух.
Така минава свободното време на огромната част от нашите съвременици – млади и стари, мъже и жени, грамотни и невежи. Пълно безразличие и незаинтересованост от това, как се чувства организма им. И убеденост, че ако в него нещо започне все пак да скърца, то ще се намесят лекари – ще го поправят, позакърпят. За да могат да продължат да се наслаждават на смартфона, телевизора, цигарите, алкохола, мръвките…

https://periodismoec.files.wordpress.com/2019/01/shutterstock_763252033.jpg?w=1250&h=600&crop=1

Bloomberg Global Health Index е един от най-авторитетните рейтинги за здравето на населението. Следи в 169 държави показатели, като продължителност на живота, тютюнопушене, затлъстяване, обездвижване, употреба на наркотици, алкохол и др. В класацията на най-здравите страни за тази година България е поставена на 68 позиция. Но това не трябва да ни успокоява – от значение е очертаната тенденция: страната ни здравословно се срива надолу. В индекса на Bloomberg за 2017 г., ние сме били на 63-то място. Здравето на населението ни сега е много по-зле от това на страни като Албания, Турция, Македония…
Истината е, че все повече българи си отиват преждевременно от този свят. И виновни за това най-вече са те самите. Умират не от епидемии, а от т.н. “неинфекциозни заболявания” – тези, които сами си ги докарваме, като рак, инфаркт, инсулт, диабет… А основната причина те да се появят, е безрасъдния ни начин на живот.
Световната здравна организация (СЗО) ни предупреждава: ако българите продължават така яко да се тровят с цигари, то в следващите десет години броя на болните от рак ще нарасне над 4 пъти! За това ще допринесе и увеличаващия се дял на затлъстелите, на обездвижените – те могат да си докарат като нищо рак на хранопровода, черния дроб, белите дробове, бъбреците, стомаха и др.
Преглеждайки авторитетното медицинско издание Journal of American Medical Association, попадам на интересен материал. Учени от Ексетърският университет са установили, че здравословния начин на живот е в състояние да компенсира дори генетичен риск от деменция. Според СЗО днес в света има около 50 милиона души с това твърде опасно заболяване, като всяка година към тях се прибавят нови 10 милиона. Изследването на английските учени доказва: ако човек живее нормално – не пуши, не злоупотребява с алкохол, не консумира токсични храни и напитки, и е физически активен, то той ще съхрани мозъка си здрав и работоспособен. Това се отнася и за хора, при които е установена генетична предразположеност към деменция – здравословният начин на живот го намалява с 32 на сто.

https://img.youtube.com/vi/e2SaiRnWxhc/maxresdefault.jpg

Друго изследване доказва, че правилното хранене, високата умствена активност, спортните занимания – не по-малко от 150 минути в седмицата, умераната употреба на алкохол и пълния отказ от цигари, намалява риска от болестта на Алцхаймер с 60 на сто.
Само ще припомня, че това заболяване е изключително тежко и опасно, и за него не съществуват лекарства, нито пък има доказани методи за лечението му. У нас най-малко 70000 души са болни от Алцхаймер, а тенденцията при начина на живот на по-голямата част от сънародниците ни, е ясно очертана: тепърва те ще се увеличават.
И двете изследвания установяват, че злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето на младини, крайно негативно се отразяват на здравето на човека, когато той стане възрастен. Даже в средна възраст човек може да има сериозни нарушения в мозъчната си дейност, ако е пропушил, когато е бил на 14-20 г.
Учени от престижния Харвардски университет анализираха данни за 132000 души. Интересуваше ги един въпрос: може ли определени фактори да повлияят на продължителността на човешкия живот? Така те откриха, кое осигурява крепко здраве, работещ мозък и дълъг живот – здравословната храна, контрола над теглото, активния и редовен спорт, умерената консумация на алкохол, пълния отказ от цигари. Хората, които следват тези прости правила, живеят 14 години (за жените) и 12 години (за мъжете) повече, отколкото техните връстници, които ги пренебрегват. Същото проучване показа, че при тях заболявания на сърцето се срещат с 82 на сто по-малко, а равнището на заболеваемост от рак е по-ниско с 65 на сто в сравнение с връстниците им, които игнорират тези практики.

https://fitnesdeals.us/wp-content/uploads/2018/10/fitness.jpg

Една древна китайска поговорка казва: “Мъдрият човек предотвратява болестите, а не се лекува от тях.” Струва си да я запомним и по-често да се сещаме за нея – така ще си спестяваме проблеми и немалко средства.
Но най-вече ще си осигурим дълъг, радостен и здрав живот.