Наистина ли вярвате, че с много труд ще успявате: 2

Наистина ли вярвате, че с много труд ще успявате: 2

 

4.
Твърде продължителната работа води до стрес. Човек се разсейва – правят се повече грешки. Неизбежно отслабва концентрацията, вниманието и това се отразява на резултатите. Свръхработните не трябва да бъдат хвалени – те трябва да се наказват, защото са фактор за неефективност. Тяхното присъствие в трудовия колектив води до реални щети.
Всяка организация днес има шансове да оцелее, ако нейните служители раждат свежи идеи. Но за да се случва това, те трябва да работят по-малко. Изследвания сочат: за да се генерират блестящи хрумвания, е нужно време за отдих, за разслабване.


Ние ставаме творци, когато мозъка ни не е напрегнат, фокусиран, а безделничи. Когато можем да си позволим да се отвлечем от рутинни дейности. Да спираме отвреме-навреме да анализираме текущи проблеми, да изпълняваме поръчки, да говорим по телефони, да четем и пращаме имейли… Проучвания показват, че креативните способности на служителите се увеличават и то до 50 на сто, ако те имат възможността да си почиват на всеки 90 минути. Това е в сравнение с тези, които изобщо не се откъсват от работа или правят това само веднъж за работния ден.
Много е важно е да се научим да излизаме извън зоната  на трудовия комфорт – да се заемаме с нещо непознато, просто да пием бира и си приказваме с хора от други области. Колкото по-разнообразен е опита ни, толкова по-широко е мисленето ни. А така се намират и необичайни хрумвания, които откриват непознати перспективи и за бизнеса ни.


5.
Във всяка работа има рутина. Магията е в това, да автоматизираме дейността си. Я си спомнете за примера с програмиста, за който вече разказах на сайта. Същият, дето автоматизирал работния си процес и в продължение на 6 години нищо не правел в офиса. Неговата задача била да тестира програмно осигуряване, но той се изхитрил и за няколко месеца напълно автоматизирал своето работно място. Така получил свободата да прави, каквото си поиска в работно време. И човека се забавлявал пълноценно – шляел се, играел, сърфирал в интернет, посещавал всевъзможни спа центрове… Общо за 6 години той реално е работил не повече от 50 часа. Но всичко, което му се възлагало, било перфектно изпълнявано. От компютъра. А симпатягата само прибирал заплатата си – някакви си 8000 долара всеки месец.


За това става дума – знаещият човек ще направи така, че да му остава повече време за размишление. Ако пише текстове например, той ще си изработи своеобразни модели, с които да типизира и ускори процеса. А в освободените часове ще позволи на мозъка си да почива и намира необичайни хрумвания.
Сирил Паркинсон е британски историк и писател. Написал е близо 60 книги, най-известната от които е „Законът на Паркинсон“. Първият от неговите закони гласи:
„Работата се разраства до запълване на наличното време.“ Според Паркинсон, ако една баба може да пише писмо до своята племенница цял ден, то тя ще го пише и цял ден. Работата ще запълва цялото време, което сме предвидили за нея.


Затова ако се научим да работим толкова, колкото наистина е необходимо за да свършим едно нещо, то ние ще работим по-добре и резултативно.
6.
Ние ще сме ефективни, ако работим това, което ни е интересно. Установено е, че хората, на които им е интересно това което правят и виждат в него смисъл и значимост, три пъти повече са склонни да се задържат на работното си място в сравнение с тези, които са разочаровани.
На сайта аз вече ви запознах с някои от резултатите от изследването на богати хора, което е осъществил Том Корли. Конкретно ставаше дума за това, че те много обичат да четат книги, които им дават нови знания, помагат им да се развиват – биографии на известни хора, за самоусъвършенстване, кариера, здраве, психология, лидерство… От тях те черпят свежи идеи и вдъхновение. От личен опит те са установили, че добрата книга разширява границите на разума на човека и му позволява да намира възможности там, където преди това не би се сетил да ги търси.


Но ето още един полезен навик, който Том установява: богатите хора са успешни, защото се занимават най-вече с това, което им е интересно. Повечето хора работят,
каквото намерят, за да оцеляват. Богатите хора на първо място поставят собствените си интереси, защото знаят: ако работата, с която се занимавате ви увлича, то вие ще се трудите много по-усърдно. И затова ще постигате високи резултати, които ще ви осигуряват и желаните доходи.