Наистина ли вярвате, че с много труд ще успявате: 3

Наистина ли вярвате, че с много труд ще успявате: 3

 

7.
Ще сме успешни, ако с нетърпение се отправяме за работното ни място. От това, как се чувстваме там, в огромна степен зависи и нашата производителност.
Горчивата истина е, че съвсем не са малко хората, които без какъвто и да е ентусиазъм тръгват сутрин за работа. Заради това, че там не ги ценят, заплащането им е обидно и заради множество отвличащи ги фактори, те не могат да се справят с най-важното, за което са наети. Връщат се у дома грохнали и стресирани.
И това е характерно не само за обикновени служители, но и за топ-мениджъри. Проучване на Gallup сочи, че само една трета от американците се чувстват въвлечени в работата си. В света този показател е още по-нисък – едва 13 на сто. За болшинството хора работата е изтощително, депресиращо занятие. И тенденцията е ситуацията да се влошава.


Установено е, че участието на хората в работния процес и ефективността от труда им зависи от четири фактора:
– могат да релаксират, да се възстановяват,
– усещат, че са ценени,
– могат да се фокусират на най-важните задачи и сами да решават, кога и къде да работят,
– имат възможност да правят това, което най-добре вършат и това им доставя голямо удоволствие.
Gallup установява, че компаниите, в които се съобразяват с тези фактори, си осигуряват с 22 на сто повече печалби в сравнение с тези, които ги игнорират.
Затова трябва да работим върху себе си, за да имаме възможността ние да избираме, къде да се трудим.


8.
Ако ценим здравето си, трябва да се научим да казваме “не” в работата си. Колкото по-трудно ни е да отказваме задачи, които не съответстват на знанията, способностите и интересите ни, толкова по-голям стрес, умора, депресия изпитваме. Доказано е, че работата с високо равнище на стрес повишава риска от ранна смърт с 15,4 на сто!
Ако труда на един човек е творчески, изисква вземане на неординарни решения, то той удължава живота му. Липсата на рутина, възможността постоянно да се учиш и да решаваш сложни проблеми, способстват човек да се чувства много по-здрав.


Принципа на Парето вероятно ви е познат: само една пета от усилията, които сме положили са ни донесли 80 на сто от резултата. Ето защо трябва да се научим да откриваме най-важното в това, което вършим и да се фокусираме върху него. Да се отказваме от всичко онова, което е маловажно. Да се научим да казваме “не”.
– Разликата между успешните и много успешните хора – казва Уорън Бъфет (знаменит инвеститор и трети по богатство в света), – е в това, че много успешните хора казват “не” почти винаги.
Ефективните хора са наясно, че да кажеш “Не!” е полезно и за самата работа – отказът от някои задължения предоставя възможност успешно да се изпълнят вече поети.


Фактът, че се занимаваме с нещо, което изцяло ни е погълнало, доставя ни удоволствие и сме склонни да му посветим немалко време, блокира стреса и ни прави физически и емоционално устойчиви. В наше време това си е една от най-важните предпоставки за отлично здраве.
9.
Бащата на науката – гениалния древногръцки философ и учен Аристотел, често е казвал:
– Ние работим, за да имаме свободно време, от което зависи щастието!


Бертранд Ръсел (1872 – 1970 г.) е знаменит философ, математик, историк. През 1932 година той ще напише: вярата в това, че работата е добродетел, е нанесла много вреди. И пътя към щастието е в съкращаване на работата.
Ние сме радостни, само когато съумяваме да организираме труда си така, че по-малко да се задържаме на работното си място. Да намираме време за отдих и общуване с хората, които ценим. Така всъщност акумулираме и енергия, която ще ни е нужна после в работния ни ден.


Твърде голямата ангажираност в крайна сметка снижава собствената ни производителност на труда, превръща се в източник на негативни последици. И се оказва, че колкото повече работим, толкова по-малко ефективни ставаме. Ние се уморяваме, настроението ни се влошава и в резултат не сме в състояние да използваме пълноценно своя интелектуален и емоционален потенциал. Страда не само работата, но и ние самите.
Излиза, че ако работим по-малко, но по-добре ние ще постигаме резултатите, които са ни нужни.