Наистина ли вярвате, че с много труд ще успявате: 1

Наистина ли вярвате, че с много труд ще успявате: 1

 

Вероятно и на вас, както на мен, родителите често са  ви напомняли: ако искаш нещо да постигнеш, трябва много да работиш за това! И те са прави, несъмненно. Въпросът е в друго: защо онези, които най-много работят, не са сред най-преуспелите? По села и градове на тази планета милиони хора в края на всеки работен ден се прибират буквално изтощени по домовете си. Но се оказва, че с парите, които са заработили с неуморния си труд, после едва свързват двата края…
Когато Гърция изпадна в дълбока криза много хора си обясняваха тази ситуация с това, че гърците са по-мързеливи в сравнение с останалите европейци.

Но експерти на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) установиха, че средностатистическият гръцки работник се труди 2017 часа годишно. Това е с 40 на сто повече от средностатистическия германец, който има и по-голяма отпуска, и болнични – средно четири седмици повече от гърка. И без да ви казвам, вие се досещате за разликата в стандарта на живот на гърка и на германеца…
Излиза, че само с много труд едва ли ще постигаме целите, които си поставяме. Защо това е така и какво още ни е нужно за това? Да се опитаме да потърсим някои от отговорите на тези въпроси.
1.
Шведски изследователи се запитаха: защо едни футболисти са много по-ефективни от други? И така изясниха, че най-добрите от най-добрите играчи мислят. При това мислят по-често, отчетливо, бързо и гъвкаво.


Какво правят обикновените футболисти? Повечето от тях тичат непрестанно из игрището и разчитат на шанса – ако го имат, може да вкарат гол на противника. Сравнени с тях най-добрите футболисти можем да определим, като тарикати и лентяи: те в края на мача не са нито толкова изморени, нито пък запотени, както повечето играчи. Но точно те, а не другите, осигуряват успеха на тима.
Разликата е в ефективността: за същото работно време те откриват оптималните решения. Най-добрите футболисти умеят да “разчитат” играта и да се намират на нужното място в нужното време. Това го определят и като “игрови интелект”. И той включва много повече, отколкото обикновения интелект – става дума за мълниеносно вземане на решение, за способност да се намира алтернативен подход и бързо да се мени тактиката.


Това качество – да умееш да разчиташ нещата, които вършиш в работното си време, е присъщо не само на великите футболисти. Уейн Грецки – знаменит канадски, НХЛ хокеист и настоящ треньор и съсобственик на НХЛ отбора Финикс Койотс, казва:
– Аз се пързалям натам, където ще отиде шайбата. А не там, където е.
2.
Успяваме, ако намираме време да обмисляме нещата, които вършим. Ако се трудим неуморно, ние няма да имаме време за това. И така няма да откриваме как бихме могли по-ефективно да вършим това, което вършим. Няма да сме в състояние да определяме точно приоритетите, най-важните неща, от които всъщност зависят и крайните резултати. Защото, ако помислим можем да открием подходи, с които ще сме много по-продуктивни.


Ако се заровим в биографиите на успели хора ще забележим, че те са отделяли най-много време точно на осмисляне, на търсене на ресурси, които не са забелязани от другите и затова не са и използвани. Но с включването точно на тях те са си осигурявали желаната конкурентоспособност. И така са се изкачвали към върха.
3.
Непрекъснатата и продължителна работа крие и други рискове – така може и да не забележим, че действаме в погрешна посока. А това означава, че може да загубим повече, отколкото да спечелим – пари, време. Когато много се трудим ние се уморяваме, мозъка ни се претоварва и не е ефективен.


Ще ви припомня един стар виц. Шеф води новоназначен служител из офиса и му показва работните места. Всички са изтупани и са заети с работа – съсредоточено се трудят на компютрите си. Само един смотан, небръснат тип в окъсани джинси и изтъркана тениска седи и зяпа безцелно през прозореца. Новият служител с недуомение поглежда шефа. А той прошепва:
– Тихо! Когато миналия месец Боб така седеше и гледаше през прозореца, нашата фирма спечели два милиона долара!
Днес успешни не са тези, които стриктно спазват работния график и указанията на шефа. Резултати постигат щурите глави – тези, които са в състояние да предлагат необичайни и полезни идеи. Точно техния работен час носи повече стойност, а не онези, които прилежно правят онова, което винаги са правели. За тях се отнасят думите на Алберт Айнщайн:
– Безумен е този, който очаква различни резултати, правейки едно и също отново и отново.
Ако искаме утре да е по-добре от днес, то днес следва да направим нещо по-различно от това, което направихме вчера.