Наистина ли е полезно да ходим често на лекар?

Наистина ли е полезно да ходим често на лекар?

 

 

Бертранд Ръсел (18.5.1872 г. – 2.02.1970 г.) е знаменит философ, логик, математик, историк, пацифист. Преди век той казва нещо много мъдро: диагностиката е достигнала такива успехи, че здрави хора практически не са останали!
Само отиди да се прегледаш – няма начин медицинското лице да не ти открие нещо. И за много хора това е смисъла на живота им: да се диагностицират. Имам познат, който задължително на всеки шест месеца си прави тотален преглед. И недай си Боже някои образ в бял халат да му спомене за възможен проблем – познатия ми направо пощурява! И започва превантивно да гълта хапче след хапче…


Симпатягата не си дава сметка, че ползата от подобни изследвания за хората в бели халати е очевидна – това им е работата. Но за него е не просто доста съмнителна, но като нищо някое от изследванията може да му докара и заболяване…


В цял свят, включително и у нас, всяка година хиляди хора умират заради лекарски грешки, а сред тях главната е неправилно поставена диагноза. Излиза, че ако човек избягва най-разпространените медицински проучвания, ще е с по-голяма вероятност да е здрав, отколкото, ако го е обхванала манията непрекъснато да си изследва здравето.


Максимата, че всичко което е прекалено става опасно, с пълна сила важи и в сферата на здравето. Това потвърждава изследване на 10 диагностични процедури и методи на лечение, които без никаква нужда са били използвани през 2016 година. То е осъществено от авторитетна организация – Медицинския център на Университета на Мериленд.


Ето лекарските действия, които учените са определили като излишни и напълно ненужни, но са били масово прилагани от хора в бели престилки през 2016 година.

Злоупотреба с антибиотици
През миналата година учените са установили, че над 500 антибиотика са били предписани на хиляда пациенти от лекари. Проучването обаче показало, че само 353 души реално са се нуждаели от тях.

Кардиограма на сърцето
Един абсолютно безполезен метод за диагностика за хора с нисък операционен риск. Изследователите отбелязват, че в повечето случаи използването на този метод е довело до напълно излишна хоспитализация.

Компютърна томография ангиография на дробовете (КТАЛ)
Традиционно се назначава на пациенти с респираторни симптоми. В резултат те получават солидна доза облъчване – предпоставка за раково заболяване.

Компютърна томография за пациенти с респираторни симптоми
Напълно безполезна е за пациенти със симптоми, не застрашаващи живота им. В действителност сканирането увеличава вероятността от диагностични грешки при тях.

Ултразвуково изследване
Ултразвуковото изследване на сънната артерия позволява да се измери широчината и и да се определи риска от развитие на инсулт. Изследователите са установили, че в 9 от 10 случая използването на този метод е завършвал с ненужни действия.

Агресивно лечение на рак на простатата
Само в САЩ у над 2,9 милиона мъже е диагностициран рак на простатата. Ако се открие в ранен етап, той се подава на лечение. Едно на сто от тези, у които е отстранена простатата, са умрели от рак. Съща е статистиката и при тези, които са си запазили простатата и са избрали алтернативни методи на лечение.

Допълнителен кислород за тези, които се борят с хронична обструктивна белодробна болест
Изследователите са забелязали, че при пациенти с това заболяване, на които се дава повече кислород, дишането не се е подобрило. Но на практика това е довело при тях до задържане на въглероден диоксид – много по-сериозен проблем.

Хирургическа операция при скъсване на менискуса
Вариантът да легнеш под ножа има малко преимущества. След подобна операция е невъзможно да се подобри състоянието на коляното с рехабилитация и грижи.

Трансезофагелна ехокардиография
Става дума за ултразвуково изследване на сърцето през хранопровода с помощта на ендоскопска сонда с вграден специален сензор (трансдюсер) на върха. Често е алтернатива на електрокардиограмата. Изследователите са установили, че допълнителните детайли, които лекаря може да види през хранопровода, не са от значение.

Нутритивна подкрепа при хоспитализирани пациенти
Непълноценното хранене винаги е лошо за всеки поциент. Но предоставянето на парентерално хранене на болни пациенти в критично състояние не е повлияло на срока на престоя им в болницата или на смъртността.
Специализираните диети могат фактически да окажат много негативно въздействие на пациента.

Излиза, че ако искаш да живееш дълго, трябва да се съсредоточиш на подържане на нормална физическа форма. И ако се чувстваш добре не е необходимо да се диагностицираш.
Просто защото тогава вероятността да престанеш да се чувстваш добре, ще е много голяма.