Наистина ли обичате да си създавате проблеми?

Наистина ли обичате да си създавате проблеми?

https://onclinic.files.wordpress.com/2018/10/minuman-berenergi.jpg

Срещнах съсед, който не бях виждал от известно време – все се разминаваме. Спрях се да побъбря с него, докато той стоварваше от багажника на колата си кашончета с някакви лъскави кутийки.
– Какво си накупил толкова много?
– Енергийни напитки – каза съседа. – Добре, че минах покрай супера – бяха на промоция, та затова купих повече. А и срока им на годност е доста дългичък…
– Не се ли притесняваш за здравето си, като ги пиеш? – запитах го аз.
Той ме погледна изумен и отговори:
– Защо да се притеснявам? Та знаеш ли колко гот се чувствам, след като обърна някоя и друга кутийка! Иде ми да литна! А са и нелоша добавка към ракийката и салатката…
Не обичам да се натрапвам на хората със собствените си разбирания. Ако съседът бе полюбопитствал, защо съм така подозрителен към съдържанието на лъскавите кутийки, щях да му обясня. Но човекът не прояви подобен интерес и затова се разделихме – всеки по своя път.
Моят съсед далеч не е единствения любител на тези напитки. Пият ги често, дори и по няколко броя в денонощието, не само невръстни хлапета, но и хора на солидна възраст. Масово се харчат в дискотеки, фитнес зали, в мигове на отдих и на напрежение. Представата за тях сред много хора е, че зареждат с енергия (оттук и названието им – енергийни напитки). А без нея, както е известно, не сме в състояние нищо да свършим.

Проблемът, обаче, е в това, че енергийните напитки са изключително опасни за организма ни. Преди четири години френският учен проф. Милу-Даниел Дрики изнесе твърде интересен доклад на конгреса на Европейското дружество по кардиология (ESC). Тогава той заяви, че енергийните напитки могат да предизвикат много сериозни проблеми на сърдечносъдовата система на човека. Те могат да доведат да сърдечна аритмия, хипертония, инсулт, инфаркт и внезапна смърт. Освен това е възможно да възникнат психични и неврологични заболявания. Своите изводи той обоснава с резултати от сериозни проучвания. Според него енергийните напитки, са абсолютно неприемливи по време или след сериозни физически натоварвания. А ако се вземат заедно с алкохол, това стимулира употребата на още повече алкохол.
И учени от Австралия изследваха ефекта върху човешкото здраве след поемане на енергийна напитка. И така установиха, че тя увеличава риска от сърдечен пристъп с около 20 на сто при хора със синдром на удължен QT-интервал на електрокардиограмата. Става дума за заболяване, което при млади хора се предава по наследство, но човек може и да не знае, че е болен. Ситуация, която като нищо може да причини и внезапна смърт.


Най-нови проучвания на Тексаския университет показват: употребата дори само на една кутийка с енергийна напитка увеличава риска от сърдечен пристъп и инсулт в продължение на следващите 90 минути! Проблемът е, че тя стеснява кръвоносните съдове и така се ограничава притока на кръв до жизнено важни органи. Основният извод на учените е: енергийните напитки носят огромен риск за здравето на човека!
Знаменитият британски кулинар и автор на много книги и телевизионни програми – Джеймс Оливър (популярен и като Джейми Оливър) поде истинска кампания за забрана на употребата на енергийни напитки от деца. Според него те са пагубни за тяхното физическо и психично здраве. Пиенето на енергийни напитки от тях води до сериозни проблеми със зъбите им, до сърдечносъдови и неврологични заболявания.
Но и ако възрастен човек привикне към тези напитки, то при него стремително започва да расте вероятността от развитие на метаболичен синдром – комплекс от нарушения, които водят до сърдечен пристъп, инфаркт, инсулт. Има и немалко смъртни случаи след употребата им.
А и още нещо, за което трябва да си даваме сметка: лъскавите кутийки, в които те се предлагат най-често, се правят от изключително опасния химикал бисфенол-А. Точно той много лесно прониква и в течността. По данни на корейски учени у хора, които пият напитки от кутии, концентрацията на този опасен продукт се повишава с 1600 на сто!

Бисфенол-А се сочи като причинител на мигрена, диабет, сърдечни пристъпи, рак… Учените от медицинския колеж на Националния университет в Сеул доказаха връзката между този химикал и опасна промяна в ритъма на сърцебиенето.
Енергийните напитки се появиха сравнително неотдавна. Но невероятно агресивната им реклама скоро ги направи свръхпопулярни най-вече сред тинейджъри и млади хора. Сега годишните им продажби в света надхвърлят 50 милиарда долара. За да продължат да растат, производителите хвърлят все повече пари за промиване мозъците на потребителите. Изследвания сочат, че сега приоритет получава цифровия маркетинг на енергийните напитки. И той се оказва изключително ефективен, защото намира децата и младите хора там, където са те – в интернет.
Малко разум ще ни подскаже, че за да се ободрим не ни е нужна токсична енергийна напитка – чаша качествен чай или кафе ще ни свършат отлична работа.
А сърцето ще ни се отблагодари, като продължи да работи като швейцарски часовник.