Наистина ли пиете вода от пластмасови бутилки?

Наистина ли пиете вода от пластмасови бутилки?

 

 

Ние си знаем, че по-важно от здравето ни няма. Нито една от целите, които си поставяме – да имаме успешна професионална кариера, здраво семейство, очарователни деца, дебела банкова сметка и пр., е без значение, ако имаме проблеми със здравето. Просто защото ще ни липсва енергията, без която реализацията на целите става невъзможна.


Затова хората проявяват основателно интерес към всичко, свързано със здравето. Включително и към напитките, които поемат. Често можем да видим хора, товарещи в багажниците си десет литрови пластмасови бутилки с  вода, а в горещите летни дни почти всеки минувач е с малка подобна бутилка в ръце или в раницата си.


За съжаление, ще трябва да ги разочаровам. Точно търсената пластмасова бутилка с  вода се оказва особено опасна за здравето им. Изследователи си направиха труда и откриха редица аргументи в полза на този извод.

Пластмасовите бутилки отделят химикали
Достатъчно е да ги нагрее слънцето и вредни вещества от бутилката попадат във водата, от която отпиваме.

Един от много опасните елементи, който съдържа пластмасовата бутилка, е бисфенол А. Той е изключително вреден особено за децата – води до заболявания на сърцето, черния дроб, диабет, блокира развитието на мозъка и хормоналната система и др.

Водата в бутилките е налята от чешмата
Рекламата ни убеждава, че минералната вода е от чисти природни източници, кристални горски извори и т.н. Но това е работата на рекламата – да ни лъже. Не по-малко от 25 на сто от продаваната вода в пластмасови бутилки е наточена от най-обикновени водопроводи.

Водата в бутилките е по-опасна, отколкото тази от чешмата
Водопроводната вода трябва да съответства на всевъзможни стандарти и това се спазва. Но това не се отнася за водата в бутилките. Затова тя съдържа много повече вредни вещества, отколкото тази, която тече от чешмата.

Водата в пластмасовите бутилки няма никакви доказани преимущества
Много хора се тревожат заради водата, която тече от крана и затова си купуват вода в пластмасови бутилки. Не са намерени обаче доказателства, че тя е по-полезна от водата в чешмата.

Производството на бутилки съсипва околната среда
Според изследователи търсенето на бутилки с вода означава, че ежегодно се използват за производството на бутилки милиони барели нефт. Не е без значение, че само 1 от 5 бутилки може да бъде преработена – останалите превръщат планетата ни в бунище. Добре е да запомните: една пластмасова бутилка се разгражда за 450 години!

Водата от чешмата е безопасна
Преди водата да дойде до дома ни тя преминава през много проверки. И затова е несравнимо по-безопасна от водата в пластмасовата бутилка.

Излиза, че ако искаме да сме здрави не трябва да докосваме вода в пластмасова бутилка. По-добре е да си пием тази, която тече от водопроводния кран. А е и далеч по-евтино.


Но най-добре е да последваме съвета на знаменития предприемач, основател на социалната мрежа Twitter и мултимилиардер – Джак Дорси. На сайта аз вече ви запознах с неговите съвети за достигане на успех. Сега ви припомням и препоръката му какво да пием: само вода с лимон и червено вино. И водата да не е в пластмасова бутилка.
Добре е да се вслушаме в съвета му.
Ако искаме да бъдем здрави, разбира се.