Наистина ли ще се лишим от щастието завинаги?

Наистина ли ще се лишим от щастието завинаги?

 

 

Калифорнийският университет, разположен в Ла Хоя, Сан Диего, щата Калифорния, е сериозна образователна институция. Доказателство за това е, че с него са свързани имената на 12 Нобелови лауреати. Негови сътрудници наскоро направиха една нерадостна прогноза: хората на Земята могат да се лишат от щастие завинаги! Според тях причината това да се случи, е разширяващата се лична неудовлетвореност от собствения им живот – съвремените хора все по-рядко се чувстват щастливи. А с времето тази тенденция определено ще нараства.


Много са причините, които обуславят ръста на тази насока в бъдеще, отбелязват изследователите. Сред тях са влошеното физическо състояние на все повече хора, тяхната психическа нестабилност, недостатъчното им материално благополучие. В сравнение със съвремениците ни, преди няколко поколения хората са били по-успешни. Животът им е бил по-простичък, в него е имало по-малко негативи и много позитиви.

В резултат повечето от нашите предшественици са били доволни от него. Те са се радвали на момента, а дълбокото им удовлетворение е идвало от щастието им в дългосрочен период.
Наблюденията на учените от Калифорнийския университет показват, че повечето от нас все по-рядко се чувстват успешни. И по-всичко изглежда, че това като психологическа нагласа ще се предава и на идващите поколения.


Неприятна тенденция, откъдето и да я гледаме. Но според мен тя е доста крайна и не отчита множество фактори, от които се определя всъщност дали един човек ще е щастлив или не. И един от най-важните сред тях е творчеството, с което милиони хора днес се занимават на планетата. Благодарение на този факт се радваме на технологични и други постижения, за които предшестващите поколения дори не са и сънували.


И това не е само моя констатация – учени от Нова Зеландия стигнаха до извода, че точно креативността ни прави щастливи и удължава живота ни. Когато сме творчески активни и се занимаваме с неща, които ни вълнуват и вдъхновяват, то ние сме щастливи. А това състояние на духа ни незабавно се отразява на нашето самочувствие и здраве.


Креативността не от днес я свързват с емоционалното състояние на човека. Известно е, че когато сме в добро настроение раждаме хрумвания, от които и ние, и другите хора имат полза.
Любопитното в случая е, че учените от университета Отаго – най-авторитетното учебно заведение на Нова Зеландия, създадено през 1869 година от шотландски заселници, са потърсили обратната връзка. Те се запитали: а дали самия креативен процес влияе на емоционалното самочувствие на човека?


Наблюдения над жители на град Отаго показали, че най-добре те се чувствали, когато са се занимавали с творческа дейност. Тя ги правела щастливи, което пък на свой ред водело до желание да продължат да генерират идеи. Новозеландските учени нарекли този ефект “спирала на благополучието”.

Според тях той се проявява във всички форми на креативност на човека – ръкоделие, писане на книги, спортни игри, готварство, рисуване, свирене на музикални инструменти, компютърно творчество… Хората, които намират време да се занимават с творчество, на практика повишават самочувствието си и укрепват здравето си.
И други изследователи отбелязват тази взаимозависимост между креативността и щастието.

Когато се занимаваме със задача, изискваща творчески усилия от нас, то е възможно да изпаднем временно и в стрес. Но в дългосрочна перспектива това ще ни донесе удоволствие от живота ни. И ще ни прави щастливи.
Повечето хора често бързо се отказват от целите си, заради неприятни емоции свързани с достигането им. И грешат: проучвания сочат, че дори и да не е достигната конкретната цел, самото ангажиране с търсенето на ефективни подходи в реализацията им, води до повишаване на равнището на щастие.


Представите ни за щастието днес и утре ще са доста различни – те се менят във времето. А външните обстоятелства може да остават непроменени.
Изводът е, че ако искаме да сме щастливи и здрави, то трябва да продължаваме да се занимаваме с нещата, които ни радват и вдъхновяват. И независимо от мрачните прогнози щастието няма как да си отиде от нас. Освен, ако ние самите не поискаме това.
Просто, защото то е вътре в нас – в нашите възприятия и нагласи.