Най-нови технологии атакуват Covid-19

Най-нови технологии атакуват Covid-19

https://cdn.minval.az/2020/03/1583909223-tsdebi.jpg

Представите ни за това, как коронавирусът се отразява на здравето ни се менят почти със скоростта, с която се разпространява и самата инфекция. Нещо, за което вчера сме били уверени, че протича по определен начин, скоро се поставя под съмнение. Благодарение на медиите, а и на практиката в страните, чиято здравна система буквално бе взривена от пандемията – като САЩ, Италия, Великобритания и др., масово се разпространи представата, че коронавирусът е опасен най-вече за възрастни хора с тежки хронични заболявания. Докато за останалата част от населението той не носи никакви рискове. Но  проучване на учени от Университетът на Глазгоу, за което вече писах на сайта, поставя под съмнение тази нагласа: ако възрастни и тежко болни хора не бяха заразени, те щяха да живеят още дълго – мъжете поне още 13 години, а жените още  8 години.

Коронавирусът не следва да го подценяваме и заради това, че в дългосрочен план той е в състояние да нанесе сериозни вреди на работата на белите дробове, сърцето, паметта, да промени психиката на инфектираният и др. При това пандемията няма намерение да спира – на 12 май броят на заразените с Covid-19  в света вече е над 4 милиона и 230000 души, а неговите жертви приближават 300000.

За това не е за учудване, че във все повече държави в противодействието на пандемията се привличат и най-новите технологии. Руският суперкомпютър „Ломоносов“ е активиран в търсене на лекарства срещу коронавирусът. Изкуствен интелект на IBM също работи за откриване на ваксина против опасната зараза.

С точност от около 80 на сто изкуствен интелект е в състояние да предсказва вероятността от инфектиране с Covid-19  само по 4 симптома. За да бъде той обучен изследователи са анализирали данни за около 2,5 милиона души, съобщава Nature. Така са били определени като силни индикатори за наличие на коронавирус липсата на вкус и обоняние, постоянна кашлица, умора, както и периодична загуба на апетит. Широкото използване на този алгоритъм ще помага бързо и ефективно да се определят заразените хора в ранния стадий от Covid-19. А това е много важно за да са се ограничи опасността от инфектиране на други хора.

И в Китай сега активно се използва изкуствен интелект за намиране на ефективни медицински решения. В търсенето на работещи средства срещу коронавирусът са задействани научни центрове, които създадоха най-големите IT- корпорации на Китай – Alibaba и Tencent. Експерти са на мнение, че системите за изкуствен интелект са особено полезни при анализа на големи масиви от данни и при откриване на връзки и закономерности, които да помагат на лекарите да избират най-добрите програми за лечение. Базата от данни постоянно се попълва със сведения за симптоми и заболявания, което е довело точността на диагностиката, правена с алгоритми до впечатляващите 90 процента. Подобни системи, основани на изкуствен интелект, сега се използват в над 200 китайски болници.

https://i2.wp.com/tksmi.ru/wp-content/uploads/2020/04/i-2.jpg

Най-ефективни срещу коронавирусът се оказаха две средства: миенете на ръцете със сапун и социалното дистанциране. Докато първото е въпрос на личен избор и човек трудно би могъл да бъде контролиран дали го спазва, то второто средство е обект на надзор. Включително и с най-модерни дронове. В Китай първи започнаха да ги прилагат масово – за разпръскване на дезинфекциращи средства на места, където има струпване на хора и в общественият транспорт. Оказа се, че дроновете са не само безопасни – защитават човека по-добре и от специален костюм. Те са и несравнимо по-ефективни – един безпилотник за ден е в състояние да обработи 600000 кв.м. За да дезинфекцират подобна площ са необходими минимум 100 човека. Дронове доставят и различни продукти на хора, които са в самоизолация. А в страни, където е въведен комендантски час посредством дронове се патрулират улици и площади, за да се откриват негови нарушители.

Все по-широко в битката срещу коронавирусът се привличат и различни роботи. В Китай  дезинфекцирането на помещения в болници  се осъществява от UVD Robots – чрез ултравиолетово излъчване те унищожават микроорганизми и вируси в тях. Управляват се дистанционно.

Руската компания „Аврора роботикс“ създаде робота „Юниор“, предназначен да дезинфекцира помещения в автономен режим. Това е от голямо значение за осигуряване безопасността на хора, които се намират в условия на висок риск от заразяване. „Юниор“ е в състояние да носи 50 кг резервоари с дезинфекциращо вещество и разпръсквател. Веднъж зареден той работи без прекъсване два часа.

Друга руска компания – Promobot е сред лидерите в света по създаване и производство на роботи. Тя произведе Promobot Thermocontrol – робот за дистанционно измервване на температурата на хората в места с повишена проходимост. Роботът на Promobot прави това с точност до 0.2°С, действа автономно, съхранява информацията и незабавно предупреждава охраната за рискови посетители. Самият процес на измерване отнема на робота само 5 секунди. Роботът-диагностик, произведен също от Promobot, освен мерене на температурата интервюира посетители за наличие на първични симптоми на Covid-19. Той запомня и разпознава лицата на хората, изпраща информацията там, където е необходимо, дава препоръки. 

https://asd.news/upload/iblock/cda/cda53a6f2978f1fb5f5d3bf84a013a51.jpg

И в италиански магазини и аптеки се появиха роботи-термоскенери. Те осигуряват безконтактно и точно измерване на температурата, разпознават дали посетителя си е поставил маска и дали се спазва изискването за социално дистанциране. Посетителят не може да влезе в аптека например, ако роботът не го разпознае като безопасен за другите хора.

А в Сингапур контролът за спазване на социална дистанция в парковете повериха на куче-робот – Spot. Той патрулира зелените зони и напомня на разхождащите се хора за това, колко важно е те да спазват социална дистанция. Роботът е снабден с камери, които предават данните в реално време в Управлението на националните паркове на Сингапур. Там оценяват обстановката и броят на посетилите и ако е необходимо вземат допълнителни мерки.

Това са само някои примери за използването на средства от нашия високотехнологичен свят в борбата срещу неканения Covid-19. Те ни дават основание да вярваме, че не е далеч денят, когато човечеството ще се справи с пандемията.