На гости на Средновековието

На гости на Средновековието

Как да превърнем един район, който няма с какво да впечатли разглезения наш съвременик, в предпочитана туристическа дестинация?
Като измислим приказка, която да се хареса на хората.
Един уникален проект се реализира във Франция – строи се замъка Геделон, по модел от времето на управлението на крал Филип Август. Това е единственият в света строеж, който се изгражда така, както преди 800 години. Всичко се върши ръчно, в съответствие със средновековните технологии. Използва се само дърво, камъни, пясък, глина, вода, самостоятелно изплетени въжета и кошници. Материалите се пренасят с ръце или на каруци с коне.

Строителите – дървосекачи, дърводелци, каменоделци, ковачи, плетачи, каруцари и др., са облечени по тогавашната мода. Замъкът ще има шест кули,  а изграждането му ще завърши към 2025 г.
Идеята за този невероятен проект хрумва на археолога Мишел Гуиот и Мерилин Мартин. Те купуват разрушения замък Сен-Фарго с намерението да го превърнат в заведение, от което да печелят. Но идеята им се проваля – твърде много са конкурентите в тази пазарна ниша… Те обаче извличат от провала си много важен урок: ще успееш, ако си различен от останалите!
И понеже главите им щракали, се родило тяхното нестандартно хрумване: да съборят напълно замъка, който са купили. А на негово място да започнат да строят нов, но по технологии, които са използвани в ХІІІ век.

Заравят се в средновековни документи, илюстрации, манускрипти, витражи, хроники, изучават обстойно запазени замъци от това време. Сещат се, че хората много обичат приказки и си създават легенда за бъдещия замък. Неговият въображаем владетел бил беден аристократ, който имал пари само за да построи простичък замък, без подвижен мост. По онова време той е бил привилегия за главните врати на кралските резиденции.
И започва строителството по модела от Средновековието. Първоначално на работа са назначени 65 човека. Но после всяка година към тях се присъединяват около 700 доброволци – хора на различна възраст, с нееднакви професии, французи и чужденци. Всички те се обучават на предварителни курсове в изкуството на древните строители.


Преди да се роди тяхната идея за изграждането на замъка, районът е бил определено неинтересен за туристи. Но нестандартното хрумване да се пренесе нашия съвременик в средновековието, буквално го преобразява. Днес това е един от най-желаните за посещение обекти не само във Френска Бургундия, но и в света – та друг подобен строеж като него няма никъде!
Строителството на замъка създаде работни места за местното население. Жителите на съседни села, близки до това средновековно съоръжение, печелят сега от отдаване на стаи на доброволци и туристи. Открити са и много кафенета и ресторанти в типичен “средновековен стил”.


Мишел и Мерилин също постигнаха завиден финансов успех: от продажба на входни билети, сувенири, храна, различни курсове, те печелят годишно по над два милиона евро! Та  Геделон се посещава от над 300000 туристи, от които около 60000 са ученици. Най-много гости идват от Германия, САЩ, Великобритания… Срещу 10 евро за възрастни и 8,50 евро за деца, те се потапят в атмосферата на средните векове. И не само се научават, как тогава хората са живели и са строяли тези величествени комплекси. Те с ръцете си могат да се докоснат до онова време, като поработят на обекта например.
Но далеч по-важното е, че със своя уникален проект те радват много хора – като ги изпращат на гости на Средновековието…