На гости на Средновековието

На гости на Средновековието

 

Как да превърнем един район, който няма с какво да впечатли разглезения наш съвременик, в предпочитана туристическа дестинация?
Като измислим приказка, която да се хареса на хората.
Един уникален проект се реализира във Франция – строи се замъка Геделон, по модел от времето на управлението на крал Филип Август.

Това е единственият в света строеж, който се прави така, както се е строяло преди 800 години – всичко се върши ръчно, в съответствие със средновековните технологии. Използва се само дърво, камъни, пясък, глина, вода, самостоятелно изплетени въжета и кошници. Материалите се пренасят на каруци с коне. Строителите – дървосекачи, дърводелци, каменоделци, ковачи, плетачи, каруцари, са облечени по тогавашната мода. Замъкът ще има шест кули, ров пълен с вода, а изграждането му ще завърши към 2025 г.


Идеята за този невероятен проект хрумва на археолога Мишел Гийо. Той и брат му Жак купуват разрушения замък Сен-Фарго. Искали да да го превърнат в заведение, което да им носи пари. Но идеята им се проваля – твърде много са конкурентите в тази пазарна ниша…


Братята явно са упорити и не се предават лесно. От собствената си история с неуспешната идея за създаване на заведение в замък, те осъзнават нещо много важно: ще спечелиш, ако си различен от останалите.
И понеже главите им щракали, се родило тяхното нестандартно хрумване: да съборят напълно замъка, който са купили. А на негово място да започнат да строят нов, но по технологии, които са използвани в ХІІІ век.

Те се заравят в средновековни документи, илюстрации, манускрипти, витражи, хроники, изучават обстойно запазени замъци от това време. Сещат се, че хората много обичат приказки и затова си създават и легенда за бъдещия замък. Наричат го на името на неговия въображаем владетел – Геделон. Той е беден аристократ, който има пари само за да построи един простичък замък, без подвижен мост, който по онова време е бил привилегия за главните врати на кралските замъци.


И започва строителството така, както е правено през Средновековието. Първоначално на работа са назначени 65 човека. Но после всяка година към тях се присъединяват над 700 доброволци – хора на различна възраст, с нееднакви професии, французи и чужденци. Всички те се обучават на предварителни курсове в изкуството на древните строители.

Преди да се роди тяхната идея за изграждането на замъка, районът е бил определено безинтересен за туристи. Но нестандартното хрумване да се пренесе нашия съвременик в Средновековието, буквално го преобразява. Днес това е един от най-желаните за посещение обекти не само във Френска Бургундия, но и в света – друг подобен строеж като него няма никъде.


Всяка година замъка Геделон е посещаван от над 250000 туристи, от които около 60000 са ученици. Най-много посетители идват от Германия, САЩ, Великобритания… Срещу 10 евро за възрастни и 8,50 евро за деца, те се потапят в атмосферата на средните векове. И не само се научават, как тогава хората са живели и са строяли тези величествени комплекси, но и сами с ръцете си могат да се докоснат до Средновековието – като поработят нещо на обекта например.


А Мишел и Жак постигнаха целта си: от продажба на входни билети, сувенири, храна, различни курсове, те печелят всяка година над два милиона евро!
Но още по-важно е, че те радват хората – като ги изпращат на гости на Средновековието…