На какво да учим децата си, за да бъдат успешни утре: 2

На какво да учим децата си, за да бъдат успешни утре: 2

Да ги научим да мислят
Истината е, че никой от нас не е в състояние да предпази децата си от всички онези неизвестни изпитания, пред които те ще се окажат утре. Но ние можем и трябва да ги готвим за това, те сами да могат да се справят с непредвидени ситуации. Да ги научим най-вече да мислят – да вникват в същността на случващото се, да обмислят действията си, да са наясно за последиците от тях.

Да не се страхуват от провала
Да не се плашат да грешат, но и да се учат от грешките си – далеч по-добре е това да правят в детството си, отколкото когато станат възрастни хора. Да помнят, че приемането на решения неизбежно е съпроводено с рискове, с разочарования. Да приемат спокойно лошите новини, да разбират, че промените и трудностите са съвсем естествено нещо в живота на човека.

Конфуций – легендарен китайски мислител и философ, приживе признат за “учител на 10000 поколения”, ни е оставил и тази мъдра сентенция:
– Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал!
Хората, които успяват, никога не се предават. Упорити и настойчиви, склонни към радикални и нестандартни подходи, те постигат целите си.

Да бъдат комуникативни
Различни изследвания установяват, че почти 90 на сто от днешните абитуриенти нямат достатъчни навици за общуване. Става дума за умение ясно да изразяват позиции, да представят убедителни аргументи, лаконично и точно да очертават идеи. Децата ни трябва да се научат да излагат мислите си, уверено да излизат пред различни публики, да водят диалог, да убеждават другите в стойността на проектите си.

Да пишат ясно, интересно, смислено. Критично да мислят и оценяват цялата информация, която достига до тях. Да имат точни ориентири за добро и лошо.

Да растат вдъхновени и уверени в себе си
Децата ни трябва да имат позитивна нагласа, да знаят, че в бъдещето има невероятни нови възможности, които трябва да откриват и да се възползват от тях. Да вярват, че ще се справят с това, с което се захващат.

Животът непрекъснато ни убеждава, че успеха спохожда само този, който не просто го желае, но е и убеден, че е способен да си го осигури – самата увереност е негов значим мотиватор. Учени от британския университет в Уулвърхемптън са наблюдавали 44000 доброволци, като задачата им била да изяснят какво помага на хората да постигат най-добри резултати в онлайн-игра. И така забелязали, че тези, които си казвали “Аз мога да спечеля!”, “Аз съм по-добър и по-бърз от другите!”, наистина се справяли много по-добре от останалите играчи.

Добрата идея и увереността, че ти можеш – това е велико начало за всяка следваща победа. Прекрасно го е казал един велик писател – Марк Твен: „Ако смяташ, че можеш, то ти ще можеш. Ако смяташ, че не можеш, то ти си прав.”

Да не спират да се развиват
Притежаването на диплома само по себе си вече няма онова значение, което е имало преди десетилетия. Утре, когато роботите ще са навсякъде, а изкуственият интелект ще е и в области, които сега не можем дори да си представим, на трудовия пазар ще се търсят най-вече хора способни да раждат свежи хрумвания, да забелязват нови възможности.

Но за това ще е нужно децата ни да не спират да развиват и обогатяват своя персонален капитал – креативност, знания, умения, навици… Да се интересуват и от неща, които не предизвикват интереса на други хора. Да имат нагласата да се отказват от известното и сигурното и да се стремят да навлизат в неизследвани области. Да виждат перспективи там, където другите забелязват само проблеми. Да израстват като целеустремени, упорити, енергични, инициативни, ентусиазирани личности.

Над две трети от професиите, които ще работят сегашните ученици от първи до четвърти клас дори още не съществуват. Но те непременно ще се появат, защото света едва сега навлиза в четвъртата индустриална революция. А много от качествата, които тя ще изисква от човека, се формират в най-ранно детство. Оттук и нашата голяма отговорност като родители.
На известния експерт в областта на съвремените технологии и предприемчивостта, мултимилионера Робърт Кийосаки принадлежат думите:
– Вашето бъдеще се създава от това, какво правите днес, а не от това, което ще правите утре.


Никой не може да замени нас, родителите, при формирането на характера и темперамента на децата ни. Отговорността в този процес в най-голяма степен си е наша. От това какви ресурси – време, пари, труд, ще отделяме и посвещаваме на тях днес, ще зависи в най-голяма степен дали те ще бъдат успешни и щастливи в непредсказуемия утрешен ден.