На робота с любов

На робота с любов

 

Допускам, че сте гледали филма „На учителя с любов“.  В  главната роля (на  чернокожия инженер Марк Такъри) е един блестящ актьор от американско-бахамски произход, носител на наградите „Оскар“, „Златен глобус“, BAFTA – Сидни Поатие. А може би сте чели и автобиографичната книга на Едуард Рикардо Брейтуейт, по която е направен този филм – тя е преведена и на български. И книгата, и филма отдавна вече са класика и са станали любими на милиони хора в света.


Сетих се за този филм, когато попаднах на любопитна информация: очаква се скоро роботите да започнат да заместват учителите в училище. В следващите десет години ще се осъществи истинска революция в образованието.

То трябва да стане персонифицирано. Изкуственият интелект ще осигури индивидуален стил на обучение – той ще реагира на изражанието на лицето и вълните, които излъчва мозъка на детето.


Известно е, че вече са създадени компютърни програми, които са способни да четат мозъка и мимиката на човека. Това трябва да послужи на робота за да установи оптимално общуване с детето.


А традиционното образование постепенно ще става излишно. Никак не е далеч деня, когато повече няма да е необходимо децата да се обединяват по групи с еднаква възраст. Роботът ще образова всяко от тях с темпо, което ще е приспособено за възможностите му за възприемане. Не повече от една трета от училищното време ще бъде провеждано в клас.

Първоначално изкуствения интелект ще бъде включен при изучаването на математика и естествени науки. Но не след дълго ще се появат и роботи за преподаване на хуманитарни знания.


Добре е това да го знаят кандидат-студентите, които имат намерение да се ориентират към педагогическо образование – когато излязат на пазара на труда, той вече ще е доста различен от този, който е сега.

На него ще бъдат търсени най-вече млади хора, които са с креативно мислене – нестандартни, общителни, артистични и най-вече емпатични: да умеят да са съпричастни към онова, което ще вълнува тогавашното дете.

Причината за това е, че утрешните учители ще се реализират главно в ролята на ментори – хора, които не просто следят за прогреса на учениците, а ги вдъхновяват и всестранно подкрепят в тяхното израстване като личности.


Докато роботите не започнат да правят по-добре от тях и това. Тогава вероятно ще се появат и филми със заглавия, като “На робота с любов”.