На 17 години той си заработи 30 милиона долара

На 17 години той си заработи 30 милиона долара

http://2.bp.blogspot.com/-71azq3in93A/TzEmTTdrhYI/AAAAAAAAAIQ/afVYLyZhyMs/s320/nick-daloisio.jpg

Когато стане дума за печелене на пари доста хора у нас се сещат за кражби, измами, злоупотреби със служебно положение, безогледна корупция… И в интерес на истината те са прави: една съвсем немалка част от забогатялите, са си осигурили милионите точно чрез подобни “класически” техники. Достатъчно е да се проследи финансовото положение на човека преди да влезе в коридорите на властта и след като ги напусне. Политиката в малка България за последните близо три десетилетия стана истински инкубатор на милионери и милиардери!

Всевъзможните партии у нас по същество са се превърнали в мафиотски кланове, в които маскирани под различни термини кръстници, са устремени към властта. А когато успеят да се докопат до нея неистово се нахвърлят върху плячката, защото не се знае колко дълго ще управляват.

Но печелят не само лидерите на различни равнища – парчета и трохи от тортатата попадат и в чиниите на послушни техни следовници. А много от предприемачите са наясно, че ако не платят рекет на властимащия чиновник, то нямат шансове да получат обществени поръчки например. Затова си и плащат – на вчерашните, на днешните, на следващите управници…


Това е модел за правене на пари, който продължава да владее ключови позиции в прекрасната ни Татковина. Така ще бъде и занапред: родната мафия във всяка област – политика, правосъдие, образование, медицина, изпълнителни органи и пр., отдавна вече възпроизвежда послушни свои наследници. И си гарантира съхраняване на позициите, до които се е добрала в последните десетилетия и произтичащите от тях облаги.

Но ако на родна територия е трудно да правиш пари, спазвайки правила (доколкото ги има) и етични норми, то нищо не ти пречи това да правиш в глобалното село. Там, където ценят коректността, премерения риск и щурите идеи. И където никой не те пита, кой е вуйчо ти, на коя партия симпатизираш, откъде си и на колко години си. Имаш ли щура идея, която носи полза и ще радва много хора, няма начин да не съумееш да я продадеш. И да се превърнеш в милионер.

Точно такава е историята на Ник Д‘Алоизио. Той е на дванадесет години, когато прави първата си програма – на тренажор за пръсти. Качва я в магазин на Епъл за приложения и още на следващия ден за негова радост тя му донася 120 долара.

Ник расте като любознателно хлапе – хваща се да учи дори китайски, опитва се да чете теоретични книги за езика, защото това му е много интересно. За негов ужас освен, че малко от прочетеното разбира, но и публикациите, на които попада са бая обемисти. И така неусетно се появява неговото хрумване: четец за синтезиране на публикации.

Първата версия на идеята – Trimit, Ник отново изпраща в магазин за приложения на Епъл. Той вече е на 15 години и горещо се надява, някои да прояви интерес и да даде поне 500 долара за неговото приложение. Пари, които са му нужни, за да си купи мечтания нов компютър.

Но съдбата му е подготвила невероятна изненада: с него много скоро се свързват инвеститори от Хонконг. Съобщават му, че са живо заинтересовани от по-нататъшно развитие на приложението му Trimit. И за да продължи спокойно работата по идеята си, предоставят на тинейджъра някакви си 300000 долара.

Ник няма нищо против  да усъвършенства приложението си – то вече здравата го е грабнало. Но момчето си дава сметка, че познанията му по теория на езика са недостатъчни, за да се справи със задачата. Е, когато в банковата ти сметка стоят някакви си 300000 долара, това не е никакъв проблем: Ник се свързва с университет в Тайланд (не случайно момчето учи и китайски) и си наема тамошен професор по семантика като подизпълнител по проекта.

А после напуска училище, защото няма време да се шляе из неговите коридори. Вместо това си ангажира учители, които идват в дома му, за да го образоват.
Когато изцяло си се посветил на нещо, което те е грабнало, няма как да не дойде и успеха: появява се Summly – приложение за скоростно четене на всякаква информация.

Всяка статия или доклад с него могат да бъдат сведени до няколко изречения (400 символа). Новините се подреждат по теми – мода, спорт, технологии, наука… Потребителят сам избира темата, която го интересува. А ако иска да научи повече то отива чрез линка към източника.
Само за една година Ник успява да набере още 1,5 милиона долара инвестиции за своя проект – агрегатор за синтезиране на текстове. Наема си и две бизнес-агенции, които да консултират дейността му.


Докато един ден не му позвъняват от щаб-квартирата на Яху и му предлагат 30 милиона долара, за да купят неговия мобилен агрегатор за новини Summly. Ник е само на 17 години, когато в банковата му сметка постъпват 27 милиона долара кеш. Останалите три милиона долара получава в акции на компанията Яху.
Мениджърите на Яху определено не са балами – те оценяват креативността на Ник и му предлагат отлична позиция: продуктов мениджър в управлението на компанията. И целият екип на Summly, състоящ се от 6 човека заедно с Ник, преминава на работа в Яху.

Историята на Ник ни разкрива, че ако повярваме в себе си, ние ще съумяваме и да преоткриваме неподозирани възможности в познати практики. Неговата идея не е нова – подхода му към нея е необичаен. И за разлика от милиони негови връстници, които си пропиляват времето в нищонеправене, той действа за реализацията и.
Оказва се, че сериозни пари в наше време могат да се правят и почтено. Ако не на територията на страната ни, то в пространството на глобалното село. Важното е да не си губиш времето в безмислици, невроните ти да работят активно и да генерират щури хрумвания.