Необичайният робот

Необичайният робот

Ако проявявате интерес към историята на философията, вероятно ви е известно направлението “диалектически материализъм”. Създадено от Карл Маркс и Фридрих Енгелс още през 19-ти век, в него са формулирани и три важни закона: за единство и борба на противоположностите, за отрицание на отрицанието и за прехода на количествените натрупвания в качествени изменения. В случая ни интересува точно третия закон, същността на който е, че натрупваните малки, незначителни изменения водят до появата на нещо качествено ново.
С особена сила този закон важи точно за света на креативността – нейният смисъл не е да се правят ежеминутно революционни открития, защото това на практика е невъзможно. Целта е да се комбинират вече съществуващи хрумвания, да се разширяват възможности на налични продукти и услуги, да се добавя нова стойност към тях. А на определен етап този процес неминуемо ще доведе до нещо непознато, качествено ново.


Компанията Boston Dynamics е добре известна на всеки, който проявява любопитство към света на роботите. Основана е от Марк Райберт през 1992 г., но историята и започва доста по-рано – през 1977 г., когато Марк разработва своята дисертация. А темата и е посветена на крайниците, които са най-добри за придвижване на роботи. Дълги години той се труди в роботехническата лаборатория на Масачузетския технологически институт (MIT). Това обяснява, защо при създаването на Boston Dynamics в нея се влива група инженери от MIT.

Днес в компанията работят около 80 сътрудника – инженери, изследователи, техници…
Първоначални клиенти на Boston Dynamics са военните – Марк сключва изгодни контракти с Агенцията за перспективни изследвания (DARPA) на САЩ. Така се появяват знаменитите роботи BigDog, Spot, Cheetah, SandFlea, RiSE, Petman, Atlas, SpotMini… Те са известни и с уникалната си устойчивост – в мрежата има много клипове, в които специалисти на Boston Dynamics “издевателстват” над роботите, за да докажат, колко са здрави.


През 2013 година Google плати 500 милиона долара на основателите на компанията, за да стане собственик на Boston Dynamics. Тя съхрани името и сферата си на дейност. Три години по-късно стана ясно, че дигиталния гигант иска да я продаде – причината е, че майсторите на роботите не са предложили търговски печеливши продукти. Като възможни купувачи се сочат Toyota и Amazon, но най-вероятно компанията ще стане част от поделението за перспективни изследвания на Тойота – Toytota Research Institute. В него вече работят няколко водещи сътрудника на Boston Dynamics.


Неотдавна компанията представи най-новия си робот – Handle. Това определено е доста необикновен екземпляр: долните му крайници са необичайно конструирани – снабдени са с колела. Тази идея – да се заменят краката с колела, е позволила да бъде създадена динамична система, способна да балансира и да стига до зададената и точка. Оказва се, че колелетата са много по-ефективни, отколкото краката. Handle е маневрен и уверено балансира, прескача препятствия, запазвайки равновесие. За този робот не е никакъв проблем да преодолее препяствие с височина до 120 сантиметра, както и да се катери и слиза по стълби.

Той уверено пази равновесие в различни, включително и доста сложни ситуации. Може да подскача, да слиза от бордюри. Предвидено е, ако е необходимо, колелетата да се заменят с крака, за да се преодоляват много трудни препятствия.
Един от проблемите на роботите на Boston Dynamics е, че те са доста бавни. Но Handle е преодолял тази слабост – в изпитанията показва превъзходни способности.
Той спокойно може да движи и със скорост от 14,5 км/час, пазейки равновесие. Със заредена батерия ще измине цели 24 километра.
Ловкият, бърз, устойчив Handle може да се окаже много полезен и универсален помощник в различни складове. Но той определено ще има много повече функции, отколкото да бъде обикновен транспортен робот. Той умее да открива препятствия, анализира как да ги преодолее, комбинира различни начини за придвижване. При това е много по-евтин от събратята си за производство и обслужване.


В създаването на Handle откриваме действието на диалектическия закон за прехода на количествените натрупвания в качествени изменения. В него креативните глави от Boston Dynamics умело са въплатили много от решенията, които са измислили за предишните свои роботизирани “играчки”. Но в резултат на тяхната нестандартна комбинация се е получил робот с непознати възможности. Преди всичко той е изключително прост, а в наше време това е особено търсено качество за всеки продукт или услуга. А симбиозата крака и колела определено са го направили несравнимо по-проходим от предишните създания на Boston Dynamics.
Малките открития подготвят почвата за големите. Умелото включване на успешни решения от минали проекти, тяхното по-нататъшно развитие и усъвършенстване позволява не просто да се създават още по-ефективни продукти, но и да се оптимизира нашия свят.