Неом – мегаполиса на бъдещето

Неом – мегаполиса на бъдещето

 

 

Има страни, които активно се готвят за новата епоха – тази на четвъртата индустриална революция. Една от тях е и Кралство Саудитска Арабия – най-голямата по територия държава на Арабския полуостров, с население от около 25, 7 милиона души (5,5 милиона от които са чужденци).
Сега тази богата петролна държава набира 500 милиарда долара за проекта Неом – един град от бъдещето. За неговата реализация ще бъдат привлечени и солидни външни инвестиции – от Китай, Япония, Русия и други държави.


Това ще е най-голямото населено пространство, в което няма да бъде използвано изкопаемо гориво. То изцяло ще осигурява нужната си енергия от възобновявани източници – слънчеви и вятърни устройства. Градът ще е разположен на брега на Червено море, на границата с Египет и Йордания. Общата му площ ще надвишава тази на Ню Йорк 33 пъти и ще е около 26500 кв. км.


Любопитното е, че преобладаващата част от населението на мегаполиса Неом, ще са роботи. В града ще се развива иновативно производство, цифрови науки, биотехнологии, енергетика… Той ще се превърне в център на робототехниката и ще бъде адаптиран за дронове.

Живеещите в него ще получават безплатно образование на световно ниво, ще имат пълен достъп до всякакви електронни държавни услуги.
Предвижда се Неом  да се превърне в световен делови и туристически център. Градът ще получи широка автономия и ще е освободен от пряко подчинение на властите на Саудитска Арабия.


Първият етап от строителството се очаква да бъде завършен към 2025 година.
Неом е може би най-амбициозният проект, познат на човечеството. Тридесет и една годишният принц Мохамед бин Салман, който през лятото стана наследник на саудитския трон, споделя за него:


– Ние търсим мечтатели, с които заедно да построим този град. Скучни хора не са ни нужни, а само умеещи да мечтаят заедно с нас. Ние съвместно ще въплътим в него образа на бъдещето!
Тази идея е заложена и в името на града: в основата му е латинската дума neo (нов) и буквата m, която е съкращение от арабската дума “мустакбал” (бъдеще).
Един истински мегаполис на утрешния ден.