Непретенциозен, но вълшебен за здравето ни продукт: част 2

Непретенциозен, но вълшебен за здравето ни продукт: част 2

 

 

Зеле за работещ ум и добро настроение
Знаменитият древногръцки философ и математик Питагор е твърдял, че зелето ободрява духа. И е бил прав, макар да не е разполагал с чудесата на съвремените технологии за всевъзможни изследвания. Зелето наистина подобрява настроението ни, защото снема умственото напрежение. Става дума за страничен ефект – то снижава активността на щитовидната жлеза.

Това означава, че ако ни предстои изпитание – изпит, съдбоносно интервю за работа и пр., е добре да си хапнем салата от зеле, преди да поемем към важната ни среща – тогава мозъка ни ще работи перфектно. А благодарение на витамин К зелето стимулира умствената ни дейност, паметта, вниманието ни, но и ни предпазва от болестта на Алцхаймер.

Кисело зеле
Идва сезона и на киселото зеле – един наистина безценен продукт. Той е особено полезен през зимата, тъй като укрепва организма ни и гони вирусите от него.

Неслучайно сокът от кисело зеле винаги е бил на трапезата на нашите баби и дядовци – той ги е освежавал, ободрявал, пазел от грип. Сокът от втасало зеле има два пъти повече витамин С в сравнение с лимоните. Но в него се намират и не по-малко важните за здравето ни незаменими аминокиселини – като триптофан, лизин, аргинин, метионин, циетин и др. Киселето зеле подобрява храносмилането ни, чисти организма от вредни вещества и т.н. В него се съдържа и много ценния противоязвен витамин U (S-метилметионин – SMM, буквата идва от латинския термин за язва – ulcus).


В 200 грама кисело зеле се съдържа половината от дневната ни потребност от витамин С. То е богато и на витамин В6, който помага за усвояването на храната – неслучайно киселото зеле е великолепна гарнитура към една пържола например.
В киселото зеле има много никотинова киселина – известна още като ниацин, витамин РР или витамин В3. Ако той не ни достига, то на гости ни идва пелагра – едно доста неприятно заболяване. Витамин В3 не само осигурява нормалното функциониране на клетъчните процеси в организма ни – точно той придава блясък на косите ни и здравина на ноктите ни.


Киселото зеле е носител и на микроелементи като калий, желязо, магнезий, цинк, които пазят стомаха ни от така неприятната язва например.
Бактерии на млечна киселина, които участват във ферментацията на киселото зеле, засилват имунитета на организма ни и не позволяват на чревните ензими да се превръщат в канцерогенни. Има ли човек има проблеми със стомаха е добре да си спомни за киселото зеле – то ще му помогне осезателно, ако в продължение на месец си хапва по 200 грама кисело зеле всеки ден.


Киселото зеле ни зарежда и с витамин В12, без който нервната ни система има проблеми. Той помага до клетките ни да достига повече кислород. Това, заедно с магнезия, с който е наситено киселото зеле, укрепва и сърцето ни.
Това не е всичко, с което ни дарява зелето. Ако си го похапваме редовно, ние ще укрепваме зрението си – благодарение на съдържащите се в него лутеин и зеаксантин. Рязко ще намалява вероятността да развием захарен диабет от втори тип.

Вече споменатия сулфорафан ще укрепва цялата ни сърдечносъдова система. Антиоксидантите в него ще ни помагат да поддържаме оптимален киселинно-алкален баланс. Ще укрепва укрепва организма ни, от нас ще бяга безсънието и главоболието. С богатото си съдържание на калций, магнезий и калий, то ще пази и костите ни – от остеопороза, подагра, артрит. А като унищожава свободните радикали зелето ограничава вероятността по лицето ни да се появат бръчки. То ще тонизира и подмладява организма ни.


Зелевият сок е направо мечта за организма ни, ако с неразумното си поведение сме му създали някакви проблеми – появили са се хемороиди, болести на дихателните пътища, на черния дроб… Той ще облекчава болките в областта на корема и ще извежда шлаката и излишния холестерол. Сокът от зеле ни е нужен, ако имаме гастрити с понижена киселинност, язва на стомаха, проблеми с черния дроб и далака. Този сок ще възстановява клетките на лигавицата на стомашно-чревния ни тракт.


Скоро на вратите ни ще почука зимата. А с нея много от продуктите на лятото и есента ще изчезнат. В този нелек за организма ни период ще ни помага и зелето – един непретенциозен продукт с невероятна полза за здравето ни.
Затова този истински вълшебник е добре по-често да е на трапезата ни.