Непретенциозен, но вълшебен за здравето ни продукт: част 1

Непретенциозен, но вълшебен за здравето ни продукт: част 1

 

 

Зелето е един от продуктите, който особено високо са ценили нашите предшественици. За него са създавали легенди, то е било герой на народни приказки. Мит, идващ от древна Гърция ни разказва, как то се е появило – от сълзите на цар Ликург. Него го наказал богът на на виното, лозарството и веселието – Дионис за това, че не го е уважавал. Ликург управлявал едоните в Тракия и се отнесъл непочтително към Дионис – той наредил да се заловят вакханките и сатирите, които го придружавали. И ядосаният бог вменил лудост на Дионис – в пристъп на безумие той убива сина си. А от царските сълзи, падайки на земята се появило непознато растение – зелето…


Диоклециан е знаменит римски император (властвал е от 284 г. до 305 г.). Той е единственият император, отказал се доброволно от поста си. А когато години по-късно при него идват пратеници с молба да се завърне на власт, Диоклециан им казва:
– Ако бяхте видели какво зеле съм си отгледал в задния двор, никога нямаше да ме карате да ставам император на Рим!


Древните лекари са знаели полезните свойства на зелето и са го препоръчвали при различни заболявания, включително и при храненето на децата. Минавали векове, а този простичък продукт неизменно бил на трапезата на хората.
Причината за това е, че зелето е истински вълшебник за здравето ни! То лесно се усвоява от организма, вкусно е и направо си е една аптека!

В него се съдържат безкрайно полезни за здравето ни съставки – незаменими аминокиселини, белтъчини, ферменти, миерални соли… Калцият в него е повече, отколкото е в млякото. Зелето буквално натъпкано с витамини. Така важния за нормалната работа на всяка една наша клетка витамин С в зелето е доста над това, което съдържат лимоните например. Но не е само той – в него има още витамините А, В1, В2, В6, E, РР, U. Има много полезните за организма ни фибри, сяра, която е необходима за кожата и ноктите ни и др.


Нека да си припомним за някои от особено важните ползи за организма ни, с които ни дарява зелето.

Убиец на ракови клетки
Зелето съдържа естествени биохимически вещества, които притежават противораково въздействие. Те стимулират гените, които предотвратяват прераждането на клетките. Най-ефективен е Индол-3-Карбинол – мощна противотуморна съставка, която пречи на отлагането на канцерогени в матката, млечните жлези, панкреаса, щитовидната жлеза, стомашно-чревния тракт…

Точно той активира работата на гените BRCA1 и BRCA2. А те пък са отговорни за добрата работа на протеини, които възпрепятстват превръщането на нормални клетки в организма ни в злокачествени. Установено е, че в клетките на ракови тумори е намалена концентрацията на протеини, чиято структура я определят BRCA1 и BRCA2.
Похапването на зеле намалява и риска от заболяване на рак на дробовете.

В зелето се съдържа и сулфорафан – много ефективно противораково средство, особено срещу рака на дебелото черво, черния дроб, простатата. Затова, ако редовно го похапваме, ние повлияваме и на онези наши гени, които ни пазят от ръста на злокачествени тумори.
Факт е, че в азиатските страни заболеваемостта сред жените от рак на млечната жлеза и на матката, е много по-ниска. А една от причините за това е, че там употребяват в големи количества зеле.


То пази мъжете от едно от най-разпространените ракови заболявания – това на простатата. Изследвания на 1300 мъже, у които е бил установен рак на простатата показва, че включването в менюто им на зеле, е довело до намаляване вероятността от тежки форми на рак на простатата. При всекидневна консумация на зелето и особено на цветно зеле, то риска от тумори е намалявал с 52 на сто!

Помага ни да отслабнем
Зелето е безценно, ако сме решили да започнем да се отърваваме от излишните си килограми. То нормализира обмена на мазнините и ни помага да бъдем стройни.

Зелето съдържа татранова киселина, която помага за нормалната обмяна на веществата. Точно тя пречи и за превръщането на захарта и другите въглехидрати в мазнини. Спомага и за по-бързото стопяване на излишъците от мастна тъкан по бедрата и корема.
Зелето е нискокалоричен продукт и може да се консумира в неограничено количество. Сто грама свежо зеле съдържат само 24 ккал!