Нестандартен бизнес: да си внасяш затворници

Нестандартен бизнес: да си внасяш затворници

https://i.haqqin.az/85465_crop_0.jpg

Това, че престъпността у нас е висока, особено по върховете на властта, ние си знаем и без данни от статистиката. Достатъчен ни е личния опит – истории случили се с нас, с наши близки или познати.

Косвено доказателство за това е и факта, че България води и още една негативна класация сред многото други в Европа – по брой на затворници. Така по данни на Съвета на Европа през 2017 г. числото на лишените от свобода у нас е нараснал с 10.8 на сто спрямо 2015 г. Затворите у нас са общо 12 (към тях следва да се добавят още 24 общежития от закрит и открит тип и два поправителни дома за непълнолетни). Но явно и те не достигат, след като започва строежа на нов – край дупнишкото село Самораново.

В интерес на истината проблеми с пренаселени затвори и затворници има и в други европейски страни. Не е така, обаче, в Холандия– там въпроса стои другояче: за какво да се използват сградите на бившите затвори. В тази страна вече бяха закрити 19 затвора, предстоят да бъдат ликвидирани и други.

https://i2.wp.com/varlamov.me/img/nl_prison/44.jpg

А да си затворник в Норвегия направо си е безплатен курорт в сравнение с нашенските зандани. В техните дворове за разходки растат дървета, има маси за пикник, мрежи за волейбол… Свежият въздух и зеленината свалят стреса у затворници и надзиратели. Осъдените са свободни да посещават сами библиотеката, трапезарията, болницата… Подобна самостоятелност тук се приема като подготовка за живота им, след като напуснат затворническите стени.

Любопитното е, че преди десетилетие броят на затворниците в Холандия е бил един от най-високите в Европа. Днес е точно обратното – той  е един от най-ниските: 57 на 100000 души от населението. За сравнение – в Германия те са 75, в Украйна – 157, а  демократична Америка е с най-високият процент в света – 716 затворници на 100 000 души. Сега бивши затвори в Холандия се предоставят за бизнес дейности, други предлагат временно убежище на бежанци.

Несъмнено основната причина за стремително намаляващия брой на затворниците в тази страна е ниската престъпност – за последните 8 години тя е спаднала с една четвърт. За това допринасят и тамошните съдилища – те все по-често на провинилите се вместо затвор определят като присъда обществена работа, глоба или носене на електронен браслет на глезена. А в затворите се изпращат само особено опасни престъпници или правонарушители, които се нуждаят от помощ и защита на затворническото ръководство.

През  2016 г. Холандия внесе за първи път 240 затворници от Норвегия. Те бяха необходими за да се поддържа дейността на някои затвори. Тази практика се оказва успешна и за да се съхраняват работни места на надзиратели и служители. Затова в страната планират да продължат тази нестандартна дейност – внос на затворници от Норвегия и Белгия.